Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najavljena poskupljenja osnovnih prehrambenih proizvoda, koji će prema nekim napisima poskupjeti i do 30 posto, neutemeljena su, a novca ima dovoljno, samo ga treba drugačije rasporediti, ocijenili su iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.


Predsjednica SSSH Ana Knežević podsjetila je kako je početkom godine građane pogodio val poskupljenja gotovo svih komunalnih usluga, a sredinom ljeta i poskupljenja kruha i pekarskih proizvoda.

Vezani članci Pregovori Vlade i sindikata javnih službi Pregovori Vlade i Sindikata javnih službi: Nastavak sljedeći tjedan Ilustracija Inflacija na rekordnoj razini: Pogledajte što je najviše poskupjelo

Cijene u rujnu u Hrvatskoj su porasle za 1,2 posto, što je, po
tvrdnjama sindikalaca, najveća stopa inflacije u proteklih šest
godina.

Ana Knežević je podsjetila kako je Vlada već uvela izvozne carine na pšenicu od 98 eura po toni, jer je bila sušna godina i na svjetskom tržištu vlada nedostatak žitarica. U Hrvatskoj je, međutim, ove godine bila dobra žetva i požeto je 750 tisuća tona pšenice, a hrvatske su potrebe oko 500 tisuća tona.

Prema tome, kako je rekla Knežević, sirovina za kruh i pekarske proizvode ima dovoljno, te na nas ne bi trebala utjecati poskupljenja na svjetskom tržištu.

Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u listopadu iznosili 5.774 kune, što je za 0,78 posto više nego u rujnu.

Prosječna neto plaća u kolovozu iznosila je 4.670 kuna, a njome se moglo pokriti 80,87 posto životnih troškova.

Sindikalna košarica podstanarske obitelji u listopadu je iznosila 7.311 kuna, što je za 0,62 posto više nego u kolovozu. Prosječna plaća bila je dovoljna za pokrivanje svega 64 posto troškova podstanarske obitelji.

Posjeduje li obitelj osobni automobil, mjesečno potroši još najmanje 909 kuna.

Minimalni troškovi života za dvoje umirovljenika, u listopadu su iznosili 3.317 kuna, a prosječna isplaćena mirovina iznosila je 1.958 kuna, čime se moglo pokriti svega 59 posto životnih troškova.

SSSH-ova košarica sadrži minimalne mjesečne izdatke za prehranu, stanovanje, prijevoz, higijenu, odijevanje, obrazovanje i kulturu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju