Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u centru

Stručnjak nakon urušavanja dijela zgrade u Zagrebu: "Na ovom vijencu moglo je doći do lokalnih oštećenja"

Aktualno Galerija Tomislav Kišiček, građevinski fakultet - 1 Tomislav Kišiček, građevinski fakultet - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Kišiček, građevinski fakultet - 2 Tomislav Kišiček, građevinski fakultet - 2 Foto: DNEVNIK.hr Oštećeni automobil Oštećeni automobil Foto: DNEVNIK.hr Urušavanje zgrade u Zagrebu Urušavanje zgrade u Zagrebu Foto: Screenshot/ Facebook Vatrogasci - 193 +0 Klaićeva ulica zatvorena nakon što su urušio dio zgrade Galerija 1/5 >>
Kaos i poražavajuća slika obnove od potresa u Zagrebu. To je ostalo u središtu grada nakon što se 20 metara zgrade i skela urušilo na cestu te palo na nekoliko parkiranih automobila. Iako istraga još traje, čelnici pojedinih institucija već tvrde kako je sve bilo po propisima.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet kazao je da će se ovakve stvari, nažalost, događati. To ne ostavlja dojam sigurnosti za građane.

Zbog čega se sve ovo dogodilo, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Inspekcije su na terenu, kao i kriminalistička policija. U tijeku je sanacija osnovne štete kako bi se oslobodio prolaz. 

Prometni kolaps još je uvijek u cijelom širem centru Zagreba. Klaićeva je i dalje u potpunosti zatvorena, a njezino otvaranje uslijedit će tek nakon uklanjanja dijelova skela koje i dalje prijete padom na tlo.

O tome što je mogao biti uzrok urušavanja više je kazao prof. dr. sc. Tomislav Kišiček s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

"Ovakve zgrade, stare više od sto godina, građene su od materijala koji je bio u to doba, on je na nekim mjestima propao. Ono što smo vidjeli nakon potresa - u većini zgrada u Zagrebu dosta su loši mortovi i opeka je propala", rekao je Kišiček.

Pročitajte i ovo Luka Korlaet - 1 urušavanje u zagrebu Korlaet nakon urušavanja zgrade: "Ovakve se stvari događaju, cijeli je grad u obnovi"

"Na ovom vijencu moglo je doći do lokalnih oštećenja i kad su radnici radili oko toga, on je popustio. Svašta se može dogoditi na ovakvim obnovama, zato takvim obnovama treba pristupiti vrlo oprezno i prema projektu obnove, a prije izvođenja radova treba napraviti dobre istražne radove u kojima se vide sva oštećenja kako bi im se pristupilo oprezno", dodao je.

Na pitanje imamo li dovoljno takvih stručnjaka koji to mogu napraviti odgovara da - imamo.

"Postoje građevinski inženjeri koji su specijalizirani za projektiranje i ovlašteni za projektiranje zaštićenih spomenika", objašnjava.

Vještaci će utvrditi što se dogodilo

O tome tko je odgovaran za današnje urušavanje, kaže da će utvrditi vještaci.

"Što se dogodilo, utvrdit će građevinski vještaci. Oni će utvrditi tko je odgovoran, a možda nije i nitko odgovoran, možda je sve napravljeno prema propisima i prema pravilnicima", rekao je Kišiček.

"Jednostavno se dogodio nesretan slučaj jer se neke stvari nisu vidjele u trenutku kad su se planirali radovi", dodao je.

Pješacima je prolaz bio zabranjen

Pješacima je prolaz bio zabranjen, no ima skela ispod kojih pješaci mogu prolaziti.

"Ova skela je fasadna skela koja služi za radove na fasadi. To je lagana konstrukcija i za nju nije čudno da se slomila pod ovakvim jednim iznenadnim opterećenjem", navodi Kišiček.

Pročitajte i ovo Urušavanje zgrade u Zagrebu Nema ozlijeđenih VIDEO Oblak prašine: Pogledajte snimku netom nakon urušavanja dijela zgrade u Zagrebu

"Takva skela nije niti predviđena za takva opterećenja. Da smo mi ovdje željeli imati skelu ispod koje prolaze pješaci, ona bi bila nešto sasvim drugačije konstrukcije, na primjer - nalik skeli poput one na zagrebačkoj Katedrali i sličnim objektima koje zaštićuju prolaznike i ovakve stvari se ne mogu dogoditi", rekao je.

Uništeni su automobili, u njima su mogli biti ljudi.

"Ja ne znam po kojem su rezonu ostavljeni parkinzi. Možda da se ne uzurpiraju parkirna mjesta, kojih je i tako u gradu premalo, ali možda je trebalo biti zatvoreno, pa automobili ne bi stradali", zaključio je Kišiček.

Radovi i dalje traju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene