Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kulturocid

Srušili kip mornara zbog tri prsta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Impozantan Spomenik mornaru ispod pulske Arene iz 1953. godine, oštećen je od strane nepoznatih vandala zbog tri ispružena prsta na desnoj ruci i uz poruku počinitelja koja glasi 'J.... vam mater četničku'.

Nepoznati počinitelji otkinuli su desnu ruku kipa visokog 190 centimetara i jednostavno nestali, piše Slobodna Dalmacija. Spomenik je svjedočanstvo pulske burne prošlosti i simbol strijeljanja hrabrih mornara iz Boke kotorske i Pule, zbog pobune protiv Austro-ugarske monarhije 1918. godine.

Pročitajte i ovo Tvrđava Monvidal Teško ozlijeđena Muškarac gurnuo ženu s pulske tvrđave: Pala s visine od pet metara i završila u bolnici Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore"

Stručno mišljenje za restauraciju tog spomenika zatraženo je od akademskog kipara i slikara Erosa Čakića, koji je rekao kako će mu biti iznimno teško i nezahvalno mijenjati djelo originalnog autora, preminulog kipara Pavla Perića. No, kako je kip upravo zbog ta tri prsta i njihove simbolike vezane za rat, politiku i velikosrpstvo, izgleda da je promjena nužna. Nekim ljudima kulturna i spomenička baština i dan danas ne predstavljaju nikakvu vrijednost, što dokazuje i ovaj vandali čin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene