Obavijesti Video Pretražite Navigacija
75. OBLJETNICA

Srpsko narodno vijeće u pozivu za zajedničku komemoraciju u Jasenovcu vidi važnu gestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpsko narodno vijeće poručilo je u utorak da je u dobroj vjeri prihvatilo poziv državnog vrha za službenu komemoraciju u Jasenovcu jer u njemu vidi važnu gestu, iako na snazi ostaje njihova ranija odluka da samostalno vode brigu o komemorativnom sjećanju.

Na 75. godišnjicu proboja posljednjih logoraša Srpsko narodno vijeće zajedno s predstavnicima romskog i židovskog naroda i antifašista podno Kamenog cvijeta odat će počast žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac, naveli su u priopćenju.

Pročitajte i ovo Stjepan Mesić Svečanost u Jasenovcu Mesić na komemoraciji u jednom trenutku morao sjesti, dali su mu i vode: Doznajemo što se dogodilo Andrej Plenković Državni vrh na komemoraciji Plenković: "Ovdje smo s porukom mira. Nužno je podsjećati na sve strahote i zločinački karakter NDH"

Službenoj državnoj komemoraciji povodom 75. obljetnice proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac, na kojoj će prvi put nakon 2015., biti predstavnici manjina i antifašista, SNV je odlučio prisustvovati "u skladu s historijskom odgovornošću".

"Ove godine činimo to što je adekvatnije moguće s obzirom na propisane mjere zaštite, ali u skladu s historijskom odgovornošću pred kojom ne želimo uzmicati, čak i kada smo među rijetkima koji tako djelujemo", poručuju iz SNV-a.

Naglašavaju, međutim, kako na snazi ostaje njihova ranija odluka da samostalno vode brigu o žalovanju i komemorativnom sjećanju na sve koji su u Jasenovcu život gubili polako, bolno, u uvjetima nezamislivih mučenja, otrgnuti od svojih bližnjih.

Daleko od društva koje se umije nositi sa svojom teškom poviješću

Smatraju da smo još uvijek daleko od društva koje se umije nositi sa svojom teškom poviješću i razumjeti zašto je važno poznavati je čak i kada se proces učenja o njoj graniči sa bolnim spoznajama o stravi i sumraku ljudskog uma, koji se događao u vrijeme NDH u Jasenovcu i mnogim drugim mjestima.

"Ipak, nismo daleko od društva koje iskazuje namjeru i motivaciju, da želi pokrenuti i moderirati te teške i neophodne procese u dobroj vjeri odgovorili na poziv trojice predsjednika - Plenkovića, Jandrokovića i Milanovića - vidjevši u njemu važnu gestu". poručili su u priopćenju.

Upozoravajući kako smo i ovih dana svjedočili skrnavljenju mjesta sjećanja iz Drugog svjetskog rata, SNV je poručio da će, sve dok su počinitelji strašnih zločina u vrijeme NDH nepoznati našem obrazovnom sistemu biti 'ovovremenih' nepoznatih počinitelja zločina, ne samo prema antifašističkim spomenicima i mjestima sjećanja, već i prema ideji o čovjeku i čovječnosti uopće.

"Povijest će uvijek služiti kao inspiracija zla i njegova obnavljanja, ukoliko ne zaustavimo njezinu reviziju i negaciju. To će se događati sve dok ne ukinemo podršku onima koji neskriveno umanjuju genocidni karakter NDH ili ga pak slave, sve dok ne omogućimo još veću podršku školama u obilascima Spomen-područja i dok Javna ustanova ne dobije mnogo veću društvenu i financijsku podrušku za svoj rad", poručuje SNV.

Smatraju da će sve do tada današnje i buduće generacije svoju inspiraciju i dalje tražiti u ustaškim znakovima i ustaškoj ideji o državnosti".

Poručili su da neovisno o tome kakav će stav zauzeti o tom pitanju neće posustati na svome radu na drugačijoj kulturi sjećanja.

Predstavnici drugih manjina i antifašista poručili su ranije u utorak da je prihvaćanje poziva na službenu komemoraciju u Jasenovcu uvjetovano okolnostima koronavirusa, ali i da su time pružili ruku vlastima, što ne znači da će tamo biti i dogodine ako se odnos prema žrtvama Jasenovca ne popravi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene