Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamjena identiteta

Srpske vlasti uhitile Osječanina zamijenivši ga za hrvatskog branitelja istog imena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječanina Zdravka Hlobika (54), srpske su vlasti uhitile na graničnom prijelazu Bogojevo, zamijenivši ga za njegovog imenjaka Zdravka Hlobika iz Jelisavca, kojeg u Srbiji terete za terorizam za vrijeme Domovinskog rata.

Osječanin je uhićen u četvrtak ujutro, a u petak ga je do granice kod prijelaza Batina, oko 13 sati, dopratio hrvatski konzul u Srbiji, javlja Glas Slavonije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Protiv Zdravka Hlobika, hrvatskog državljanina iz Jelisavca, zbog kaznenog djela terorizma još od 1992. godine postoji optužnica javnog tužitelja iz Sombora.

'Na temelju optužnice određen je pritvor Zdravku Hlobiku iz Jelisavca, te je za njim raspisana potraga', kazala je za Glas Slavonije glasnogovornica Višeg suda u Somboru Manela Operta Podunavac te dodala kako je Osječanin Zdravko Hlobik uhićen u četvrtak na graničnom prijelazu. Nakon što je dao izjavu dežurni sudac mu je odredio zabranu napuštanja Sombora dok se ne utvrdi njegov identitet.

Osječanin nije bio uhićen, nego je prespavao u jednom od somborskih hotela. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova tako ga je savjetovalo i država će platiti troškove. U jutarnjim satima otišao je, zajedno sa hrvatskim konzulom, na Viši sud u Somboru gdje mu je nakon kratkog sudskog postupka vraćena osobna iskaznica i mogao se slobodno vratiti kući.

Prema dostupnim podacima Zdravka Hlobika iz Jelisavca u Srbiji navodno terete da je bio pripadnik tzv. Somborske skupine, koja je 1992. godine pokušala minirati batinski most koji je bio jedina veza između Srbije i Baranje te je preko njega dolazila pomoć pobunjenim Srbima koji su napadali Osijek. Zbog spleta okolnosti, most nije dignut u zrak, no veći dio skupine tada je uhićen. Pripadnici 'Somborske skupine' proveli su u zarobljeništvu 707 dana, a razmijenjeni su na kontrolnoj točci UNPROFOR-a kod Lipovca, u siječnju 1994. godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene