Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otac i sin dirnuli Hrvatsku

MILAN I MATIJA, BOŽIĆ U NOVOM DOMU 'To je kao neka bajka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je bila njihova godina. Od potpunih stranaca - do tate i sina čiju ste tešku životnu priču na bolje promijenili upravo vi. Milan i Matija postali su tako i dijelom vaše obitelji.

Deset mjeseci od prvoga susreta, Milan si još uvijek ne može objasniti po čemu su on i tata toliko posebni, zašto su dirnuli i na pomaganje potaknuli sve koji su vidjeli njihovu priču. Oni su kaže, obični i uvijek isti.  Maja Medaković, reporterka Provjerenog, posjetila ih je još jednom, posljednji put prije konačnog useljenja u novu kuću.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

Deset mjeseci poslije, sasvim druge brige.

Umjesto na staroj peći na drva, Matija će grah kuhati u novoj kuhinji. Zadaću će Milan, umjesto u trošnoj i mračnoj kući staroj više od 80 godina, pisati u vlastitoj sobi.

Sve je lako, kaže majstor Milan, jer priču o svom imenjaku ni deset mjeseci nakon što ju je gledao u Provjerenom, ne može samo tako zaboraviti. "Ta emisija je dirnula sve. Mislim da nema nikoga koga ta emisija nije dirnula", kaže radnik Milan.

Dobra volja i dobri ljudi

Dok dečki montiraju namještaj i obavljaju radove u novoj kući, Matija dobro zna što gdje dolazi. Još samo detalji, u šali kaže. Jer prije tri mjeseca, kada smo ih posljednji put snimali, radovi si bili u punom jeku, a radnici su upravo postavljali krov. Pomagali su i Milan i tata te nas onda s ponosom proveli svojim novim domom.

Planovi su već bili tu, ali na ideju da će uskoro imati vlastitu sobu, Milanu se nije bilo lako priviknuti. "Sve se promijeni u kratkom roku i uz dobru volju", ističe Matija. I dobre ljude. Sve vas koji ste otvorili svoja srca i ovom skromnom dječaku ostvarili snove koje se nekoliko mjeseci prije nije usudio ni sanjati. Pa dok u drugoj sobi majstori još uvijek rade, Milan prvi put ulazi u svoju. U potpunosti namještenu.

Na žutu je sobu tatu ipak trebalo malo nagovarati, ali trud se isplatio. "Znao sam da će biti lijepo, ali ovako sve. I sve se baš slaže i lijep mi je raspored, baš uredno", kaže Milan. Najviše će mu, kaže, nedostajati razgovori s tatom.

Od svega što je napravljeno, u šali kaže Milan, tati je najdrža nova ograda. "Njemu se jednostavno sviđa sve", kaže Matija.

Obični tata i sin...

"Ne znam kako bi to opisao, jer ko bi očekivao da mu jedna emisija promijeni život. To me je stvarno... ne znam što bi rekao, to je ko neka bajka ili nešto. To sam mislio da postoji samo u filmovima, a na kraju mi se dogodi", priča nam ushićeni Milan.

Njih su dvojica kaže, obični tata i sin i ništa drugo. Po čemu su tako posebni, još uvijek si ne može objasniti. "Ne shvaćam u čemu je stvar. Svi kažu da sam ja dirnuo, ali nisam, ne, ne shvaćam, nisam... ne shvaćam u čemu je stvar, šta sam ja to napravio?", pita se tata Matija. Zapamtila ga je cijela Hrvatska. Jer riječi su to koje na srce navale sav teret ovoga svijeta, stisnu dušu, a čovjeka posrame. Riječi koje, koliko god ih ponavljali, uvijek zvone jednakom težinom.

Čudo

Uz Matiju Milan, a uz Milana svi vi. Vi koji ste zaista učinili čudo. Teške dane pretvorili tek u sjećanja. "Toliko sam ljudi upoznao, svih, toliko sam pozitive doživio u životu da rijetko kad mi... mislim da zapravo mogu reći da mi je ovo najljepša godina u životu", kaže Milan. "Svima se zahvaljujem od srca i želim svima sretnu Novu godinu i čestitam Božić, i puno sreće i zdravlja svima njima i obitelji", nadovezao se tata Matija.

A mnogi su se pobrinuli, da Matija i Milan ovaj Božić i Novu godinu, dočekaju doista sretni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene