Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Borisa Miševića

Sretan vam 4. rođendan krize!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Mi smo i dalje u banani, kako bi rekao Sanader, koji je 2008. vizionarski predviđao da nema šanse da nas ta kriza stigne.'

SVIJET

Pročitajte i ovo Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne" Slika nije dostupna Paraliza gospodarstva Strah od rizika gori od krize

Svjetska kriza po horoskopu je djevica. Rođena je jednog idealno toplog rujanskog jutra u New Yorku 2008. Financijski igrači u brutalno strukiranim Hugo Boss odijelima, koji su u svojim ostakljenim uredima taman planirali skočiti na rutinski 'brunch' prepričavaju neviđenu dramu koja je eksplodirala kada je objavljeno da je banka Lehnam Brothers pred bankrotom. Bio je to najveći financijski pad jedne tvrtke u povijesti SAD-a s Lehmanovom imovinom od 691 milijarde dolara.

Vijest se munjevito širila Wall Steetom i za sobom ostavljala paničan šok jer je do tada bilo nezamislivo da bankari mogu izgubiti toliki novac. Ono malo preostalih brokera u New Yorku koji nisu bolovali od visokog tlaka nakon tog 15. rujna pridružili su se većini. Američka kreditna kriza tako je cijeli svijet povukla u duboki gospodarski ponor iz kojeg se tek sada, 4 godine poslije, jedva počinjemo izvlačiti.

Za 4. rođendan krize izračunato je da su troškovi njezinog saniranja u SAD-u narasli na nevjerojatnih 12,8 bilijuna dolara (1 bilijun - 1000 milijardi). To je novac koji je izgubljen kroz pad BDP-a i troškove državnog spašavanja banaka. Ali i kroz troškove za nezaposlene, uništena domaćinstva i ljudske patnje. Danas 4 godine poslije Lehnam je napokon izašao iz stečaja i sada je u likvidaciji kroz koju će se vratiti novac vjerovnicima i ulagačima. Nešto što je u Hrvatskoj nažalost nezamislivo...

>> Autocesta stabilnosti

HRVATSKA

A gdje smo mi? Mi smo i dalje u banani, kako bi rekao Sanader, koji je 2008. vizionarski predviđao da nema šanse da nas ta kriza stigne. Danas sustav polako dovodimo u red, počinjemo s reformama, učimo štedjeti te trošiti novac na prave stvari, a ne na kupovanje glasova. Samo, malo smo zakasnili. I bez svjetske krize, činjenica da se još uvijek reformiramo, bacila bi nas unazad. Uz svjetsku krizu naravno još nam je teže.

No jadikovanje, pljuvanje, vrijeđanje bez argumenata, prostakluk i a priori negativistički stavovi prema svemu živom, neće nikome pomoći. U najtežim životnim trenucima najbolja podloga za novi početak je jedino i isključivo čisti životni optimizam. On je stvar ljudskog karaktera. Najbolji su primjer žene iz Kamenskog. Pogledajte ih. Teška priča nije ih porazila i dala im je novu snagu. Novi početak je uvijek najteži. No uvijek je bolji od poraza i širenja isključivo negativnih vibracija i 'pljuvačke' kulture kojom se reagira na svaki pozitivan komentar.

Zato vam uz ovu kolumnu nepopravljivog optimizma čestitam 4. rođendan krize! Uz želju da nam bude zadnji. I nadu da ćemo od sljedeće godine slaviti 1. rođendan oporavka. Pa i ako ne bude tako, ja ću opet širiti pozitivu. Jer to je, kao što sam već i rekao, stvar karaktera i evolucijske želje za boljim sutra. A vi, možete li plasirati barem jednu pozitivnu misao danas ? Izazivam vas da pokušate, vjerujte mi, osjećat će se bolje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene