Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki izumitelj

Sretan rođendan Tesla!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikola Tesla bio je čovjek koji je osvijetlio svijet. Rođen je s devetog na deseti srpnja 1856. godine točno u ponoć.

U spomen na velikog izumitelja, svake se godine slavi obljetnica njegova rođenja. Najveća je proslava u Teslinom rodnom mjestu Smiljanu. Umjesto torte i svjećica, slikovnica. U čast velikog izumitelja, djeca iz Smiljana napravila su slikovnicu: Nikola Tesla - izumitelj budućnosti.

Pročitajte i ovo Kip Nikole Tesle (Foto: Dnevnik.hr) Dnevnik u vašem selu: Smiljan Što to Tesla drži u rukama? Voditeljicu Memorijalnog centra iznenadilo je što sve posjetitelji traže Što stoji iza prosvjeda u Vukovaru? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Grad pun emocija Provjereno istražuje što zapravo stoji iza prosvjeda u Vukovaru; evo što o svemu misle obitelji žrtava

'Sve je popraćeno dječjim crtežima i tekstovima jako zanimljivim o životu Nikole Tesle. Sve su ilustracije radila djeca', rekao je Mile Čorak, iz Multimedijalnog centra Nikola Tesla. Upravo su najmanji najviše fascinirani Teslom. 'Djeca predškolske dobi kad dođu, kažu da Nikola Tesla nije izumio struju, da bi danas gledali TV u mraku', kaže Čorak. 'Isto tako eksperimentiram sa strujom, radim svjetlo...', rekao je 14-godišnji Sandro. Život i rad Nikole Tesle prepun je zanimljivosti.

'Dobar dio ljudi ne zna da se Nikola Tesla nije htio rukovati s ljudima, jer se bojao zaraze. A s druge strane, držao je golubove koji su prenosioci bolesti. Sve što je radio brojao je i sve je moralo biti djeljivo s tri. Primjerice, išao je od hotela do laboratorija, brojao korake, a rezultat je morao biti djeljiv sa tri', ispričao je Čorak.

Od 700 izuma, Nikola Tesla patentirao je njih samo 112. Mnogi su ukrali njegove izume, na što je on rekao: Ne žalim što su ukrali moje ideje, već žalim što nemaju vlastite. Veliki genij bio je strastveni kockar. Nikada nije završio fakultet, a dobio je 15 počasnih doktorata. Nije se nikada oženio jer je smatrao da se izumitelj ne može u potpunosti posvetiti nekome. Sve je to Nikola Tesla, čovjek koji je osvijetlio svijet.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene