Obavijesti Video Pretražite Navigacija
29. veljače

Sa zapada virus, s istoka migranti, s neba meteorit: Hrvati će imati po čemu zapamtiti ovu prijestupnu godinu

Zvonimir Šikić
Zvonimir Šikić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zvonimir Šikić Zvonimir Šikić Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš s kalendarom Dino Goleš s kalendarom Foto: DNEVNIK.hr +0 Katarina Galerija 1/3 >>
U svijetu je oko 4 milijuna ljudi koji rođendan slave 29. veljače. Veća je vjerojatnost da ćete na lotu pogoditi 5 brojeva nego biti rođeni na prijestupni dan. Istražili smo zašto ga imamo, i što bi bilo da ga nemamo.

Ana iz Samobora ima dvoje djece, a danas slavi tek 10-ti rođendan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svake prijestupne godine Znate li što se dogodi kad pobijedite šansu od 2.000.000:1? Slika nije dostupna To je to do 2016. Danas rođendan slavi četiri milijuna ljudi

"Čestitaju mi i 28. i 1. tako da ako nije pravi 29. i zbilja nikad ne znam ustvari kada mi je rođendan“, kaže Ana.

Slatke brige s rođendanima tek čekaju Marka koji se jutros rodio u Zagrebu.

"Izabrao si je svoj dan. Suprug je rekao da kad nije 29. onda se slavi 1. 3. Taj dan 1.3., a ime Marko znači rođen u Martu pa nam je to neki znak“, kazala je mama Katarina.

Šanse da se rodite na prijestupni dan su 1:1461. Prijestupni dan imamo kako bi se kalendarska godina uskladila sa solarnom. Vrijeme koje Zemlji treba da obiđe Sunce iznosi 365 dana i 6 sati. Zato svake četiri godine imamo dan više.

"To je prvi uveo Julije Cezar u rimski kalendar nakon što je osvojio Egipat. Onda je naučio od Egipćana kako pravi kalendar izgleda. Prvi dan godine je zapravo jako dugo bio prvi ožujak. Pa onda ta veljača je bila zapravo zadnji mjesec i od tud ideja da se tu dodaje na kraju recimo“, objašnjava Zvonimir Šikić, autor knjige Povijest kalendara.

Šest sati viška u godini zvuči bezazleno, no da nije prijestupnih dana, u intervalu od 400 godina izgubili bismo čak 100 dana. Pa bi u srpnju ili kolovozu umjesto na plažu mogli na skijanje.

Brojna su narodna vjerovanja uz prijestupni dan. U Irskoj taj dan žene prose muškarce, Škoti vjeruju da taj dan donosi nesreću, dok Grci na prestupni dan, a i čitave prijestupne godine izbjegavaju vjenčanja.

Poseban je današnji dan po još nečem. Ovo je prva prijestupna subota u 21. stoljeću, a iduća stiže tek 2048.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene