Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srednja škola obavezna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neslužbeni model obveznog srednjeg školstva već postoji u Ministarstvu znanosti, a javnosti će biti predstavljen kroz dva mjeseca. Zahtijevat će veći broj školskih zgrada, više profesora i stručnih suradnika, kao i novca.

Nakon najduljih praznika u godini, u ponedjeljak je počela nova školska godina. Oko 600.000 učenika krenulo je na nastavu, vrata su otvorili i dječji vrtići, a u školskim klupama prvi put se našlo oko 50.000 prvašića.

Pročitajte i ovo Mladi, ilustracija (Foto: Getty Images) GENERACIJA 2000. "Guramo svoj film, želimo biti posebni i istaknuti se u masi. Politika nas baš ne zanima, a ovo su naši uzori" Slika nije dostupna USUSRET LJETU I ODMORU Otvaraju novo poglavlje: Važan tjedan za osmaše i maturante

Dok je najveća novost za osnovce uvođenje rasterećene nastave, ugodna novost za srednjoškolce bila je - nedostatak dnevnika i imenika u dijelu srednjih škola prvoga dana nastave. "Super, super, ne moraju niti doći", komentirali su zagrebački gimnazijalci kašnjenje u isporuci.

"Danas, nakon 40 godina, Hrvatska ima posve novu koncepciju školstva. U sve osnovne škole uveden je rasterećeni program nastave, a od iduće godine srednja škola postaje obvezna«, najavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, obilazeći prvoga dana školske godine nekoliko zagrebačkih škola.

Neslužbeni model obveznog srednjeg školstva već postoji u Ministarstvu znanosti, a javnosti će biti predstavljen kroz dva mjeseca. Zahtijevat će veći broj školskih zgrada, više profesora i stručnih suradnika, kao i novca.

Hrvatska će, izjavio je Primorac, ostati zapamćena u Europskoj uniji po tome što je svakom učeniku omogućila da sukladno svojim sposobnostima upiše fakultet. 

Nakon što je prisustvovao priredbi organiziranoj za prvašiće Osnovne škole "S.S. Kranjčević" i ohrabrivao najpovučenije, Primorac je izjavio kako je HNOS hrvatski brand i škola po mjeri djeteta.

"Dijete u školi više nije broj, ono je centar. Ne želim više slušati o stresnoj školi, želim da djeca s nastave kućama odlaze sretna. Želim da im škole omoguće odlazak u prirodu, želim da djeca promatraju zvijezde i da trče, jer su tek jučer ostavili lutke i ne treba ih preopteretiti satnicom", rekao je ministar, zaželjevši prvoj HNOS-generaciji ugodnu školsku godinu s manje knjiga i lakšom torbom.

Srednjoškolcima je dijelio "daj pet" i poručio: "Krenite hrabro". Tijekom posjeta zagrebačkoj Klasičnoj i VII. gimnaziji najavio je da će Hrvatska zadržati tradiciju svoga školstva, no ujedno će promijeniti neke paradigme, poput uvođenja državne mature.

"Hvala vam što ste odlični učenici. Moja je uloga da budete još bolji", bodrio je četvrte razrede VII. gimnazije, koju je obišao u pratnji ravnateljice i bivše ministrice Ljilje Vokić. 

"Kakva je vaša budućnost? Vidimo se na medicini?", pitao je Primorac ovogodišnje maturante. Tijekom posjeta školama, najavio je pojačano učenje informatike i rasterećenje predmetne nastave, nacionalne ispite u osnovnim školama, te je pozdravio najavu Hrvatske biskupske konferencije o evaluaciji programa vjeronauka iduće godine.

Vjeronauk je, naime, jedini predmet u osnovnoj školi koji nije doživio promjene u svrhu rasterećenja. "Ministar neće biti taj koji će "rezati" programe. To očekujem od kompromisa stručnjaka", poručio je Primorac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene