Obavijesti Video Pretražite Navigacija
78 GLASOVA "ZA"

Gotovo je: HNS ide u pregovore o koaliciji s HDZ-om, Štromar objasnio zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnji odbor HNS-a raspravljao je od 17 sati o odluci Predsjedništva da stranka ipak ne ide u koaliciju s HDZ-om, odnosno Vladom Andreja Plenkovića. Oko 20 sati počele su stizati neslužbene informacije da će Središnji odbor podržati koaliciju, a ubrzo potom to je i službeno potvrđeno.

Središnji odbor HNS-a većinom glasova je odlučio da će stranka ući u koaliciju s HDZ-om. Novinarima je to prva potvrdila Vesna Pusić, koja je na Središnjem odboru bila protiv te odluke. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASKOL U HNS-u DNEVNIK.hr doznaje: Ivan Vrdoljak ozbiljno razmišlja o ostavci Slika nije dostupna Lokalni izbori 2016. SDP i HNS potpisali sporazum o zajedničkom nastupu u Zagrebu

"Ja sam bila protiv, ostala sam u manjini. Vjerojatno ću statutarno biti isključena obzirom da tu Vladu neću podržati u Saboru", rekla je Pusić novinarima, napuštajući sjednicu. 

Goran Beus Richembergh, koji je također bio protiv, samo je rekao novinarima: "Sve znate". Na pitanje hoće li izaći iz stranke sam ili će čekati da ga izbace, Beus je rekao da će čekati da imaju priliku glasovati i pokazati svoj stav. Dodao je da je odluku Središnjeg odbora primio "vrlo teško i vrlo emotivno". 

HNS traži tri ministarstva

Predrag Štromar, koji trenutno obnaša funkciju predsjednika HNS-a, novinarima je rekao da od HDZ-a traže tri ministra. Za ministricu znanosti i obrazovanja predložili su Blaženku Divjak, Ranka Marjana, suca Vrhovnog suda, predložili su za ministra pravosuđa, dok bi Štromar bio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva

"Želimo dobro ovoj Hrvatskoj, nismo izdali naše birače. Želimo imati dobro i kvalitetno društvo u Hrvatskoj. Naši birači će vidjeti da ćemo raditi dobro sljedećih par godina", rekao je Štromar, dodajući da su problema imali i u 27 godina dugoj prošlosti stranke, te da će stranka opstati i ovaj put.

Novinare je zanimalo zbog čega su se odlučili na koaliciju. "Zato jer mislimo da na sljedećim parlamentarnim izborima ne bi bilo pobjednika. Bila bi tehnička vlada i Hrvatska bi zaostajala što se tiče sredstava EU. Mi želimo ići naprijed", rekao je Štromar, a na pitanje je li njihov uvjet da Boris Jokić vodi kurikularnu reformu, rekao je da bi oni to svakako željeli.

Novinare je zanimalo jesu li za to da u parlamentarnoj većini sudjeluju i Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović, na što je on rekao: "Nikako". 

U pregovorima s HDZ-om Ivan Vrdoljak neće sudjelovati. "On je dao ostavku i odlazi iz Sabora", kaže Štromar, koji će, kako je sam rekao, voditi stranku do unutarstranačkih izbora na kojima se ne misli kandidirati za predsjednika HNS-a. 

Početak sjednice i Vrdoljakov govor praćen pljeskom

Ivan Vrdoljak, dojučerašnji predsjednik HNS-a, pri dolasku na sjednicu novinarima je rekao da je u Mirovini. 

"Gospodin Vrdoljak je u mirovini", odgovorio je Vrdoljak novinarima koji su ga pozivali s "gospodine Vrdoljak" da im da izjavu. Dodao je da je u mirovini od jučer, nakon što je dao ostavku na mjesto predsjednika stranke te je rekao da je njegova ostavka neopoziva. 

Srećko Ferenčak ponovo je izabran za glavnog tajnika stranke. Kao što je poznato, upravo je Ferenčak, uz Vrdoljaka i Predraga Štromara, bio zagovornik suradnje s HDZ-om i ulaska HNS-a u Vladu Andreja Plenkovića.

Vrdoljak je održao uvodni govor tijekom kojeg je 107 prisutnih članova Središnjeg odbora (to tijelo ukupno broji 132 člana) upoznao s tijekom rasprave Predsjedništva stranke, održanog u utorak. Vrdoljak im je objasnio i zbog čega smatra da bi trebalo ići u koaliciju s HDZ-om. Na kraju njegovog govora iz dvorane se čuo dug pljesak.

Trenutno traje pojedinačna rasprava o suradnji s HDZ-om, nakon čega slijedi glasanje. Za odluku će biti potrebne 54 ruke

Kako jer tekao dan prije odluke Središnjeg odbora

Saborski zastupnik HNS-a Milorad Batinić rekao je tijekom današnjeg dana da odluka Predsjedništva stranke o nesuradnji s HDZ-om nije konačna već da je donosi Središnji odbor.

"Danas je središnji odbor, odluka središnjeg odbora kao najvišeg tijela između dva sabora može na neki način utjecati na tijek daljnih razgovora i onoga što je bilo na predsjedništvu. Da li će doći do toga ne mogu ovog trenutka kazati, ne mogu komentirati da li će to biti i tema," kazao je danas u Saboru Milorad Batinić. 

Naime, u članku 86. Statuta HNS-a navedeno je koje su odgovornosti Središnjeg odbora - on između ostalog "odlučuje o povezivanju i suradnji HNS-a s drugim političkim strankama ili nepolitičkim organizacijama te učlanjivanju HNS-a u međunarodne političke ili nepolitičke organizacije" te "raspravlja i odlučuje o koalicijama HNS-a na državnoj razini".

Predsjedništvo je pak po članku 92. Statuta zaduženo da "analizira, raspravlja i zauzima stajališta o aktualnim političkim pitanjima važnima za Republiku Hrvatsku i njezine građane" te "provodi Program HNS-a te odluke Sabora i Središnjeg odbora".

No, može li uistinu doći do takvog preokreta, vrlo je neizvjesno kao uostalom i cjelokupna situacija oko toga ima li Plenković makar i minimalnu podršku za svoju vladu ili nam slijede prijevremeni parlamentarni izbori.

Pregovori s Plenkovićem koštali su "glave" predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je u utorak, nakon maratonske sjednice Predsjedništva od sedam sati, objavio da stranka neće u koaliciju s HDZ-om te da podnosi ostavku na sve političke funkcije.

"Nakon duge rasprave, bilo je apsolutno vidljivo da će stranka podijeliti, a ja to nisam želio dopustiti", poručio je Vrdoljak koji se pod pritiskom istaknutih članova stranke ipak odlučio  povući.



Nasuprot Vrdoljaku, koji je zagovarao ulazak HNS-a u HDZ-ovu Vladu, našli su se saborski zastupnici Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina Đurić te Goran Beus Richembergh i upravo su oni odigrali ključnu ulogu u odbijenici HDZ-a koji je narodnjacima dao velikodušnu ponudu.

"Mogli smo birati što smo htjeli. HNS je sada postao prava politička stranka ", konstatirao je bivši gradonačelnik Dubrovnika koji je prvi zatražio Vrdoljakovu ostavku još u nedjelju.

Za nasljednicu Ivana Vrdoljaka neki su članovi, poput Beusa Richembergha već kandidirali Anku Mrak-Taritaš koja je jedna od potpredsjednica stranke, a ima i dobru percepciju u javnosti.

Goran Beus Richembergh kazao je danas uoči sjednice Središnjeg odbora HNS-a kako očekuje da će taj odbor potvrditi stav Predsjedništva da se ne ide u suradnju s HDZ-om i "othrvati se sirenskom zovu političke korupcije". Dodao je kako je ovo "režija Plenkovićeva HDZ-a, poznata i iz prijašnjih vremena, i to je dokaz da se ta stranka ne mijenja".

Naveo je i kako oni koji smatraju da se može surađivati s HDZ-om vjerojatno "imaju neke svoje osobne interese". Na pitanje da prokomentira naglo otkazivanje najavljene sjednice Predsjedništva HDZ-a kazao je kako je "netko očito dobio time-out".

"Čuo sam iz druge ruke da ima pritisaka na članove Središnjeg odbora da se ipak odluči da HNS surađuje s HDZ-om. Ako većina tako odluči tako će se postupati, ali bez nas koji se s tim ne slažemo", rekao je on.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene