Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavilo ministarstvo

Objavljen popis jahti i brodica koje će biti brisane: Sredinom prosinca iz Upisnika brodova nestaje više od 8500 plovila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sredinom prosinca će po službenoj dužnosti brisati jahte i brodice iz Upisnika brodova. Brisat će 8551 jahtu i brodicu, čiji vlasnici ili korisnici dvije godine uzastopno nisu platili naknadu za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja.

Postupak brisanja jahti i brodica od strane lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija po službenoj dužnosti, u slučajevima ne plaćanja naknada za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, dvije godine uzastopno, omogućen je izmjenama Pomorskog zakonika, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Poziv: Kaići u raljama birokracije - 5 Poziv Domagoja Mikića Kaići zapeli u raljama birokracije, diže se pobuna na Jadranu: ''Priča je ista duž cijele obale. Uništava se jedan mali biznis'' Slika nije dostupna CIJENA LUKSUZA Uzdanica hrvatskog turizma za mnoge je samo san: Ima li više mogućnosti u Crnoj Gori i Srbiji?

Ministarstvo će postupak brisanja provesti 15. prosinca ove godine, a broj brodica i jahti koje će se tim postupkom obrisati iz Upisnika brodova je 8551.

Na internetskoj stranici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na Elektroničkoj oglasnoj ploči upisnika brodova, objavljen je popis imena i/ili oznaka svih jahti i brodica upisanih u postojeći upisnik za koje Ministarstvo nema evidentiranu uplatu za 2019. i 2020. godinu.

Početni popis objavljen još u kolovozu

Početni popis objavljen je u kolovozu ove godine i uredno ažuriran na tjednoj bazi prema zaprimanju uplata, navodi se u priopćenju.

"S obzirom na određeni broj uplata, a koje nisu plaćene prema zadanim podacima za plaćanje naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, postoji mogućnost da će se i za takve jahte i brodice provesti postupak brisanja po službenoj dužnosti. U takvoj situaciji potrebno je dostaviti dokaz o plaćanju kako bismo utvrdili i proveli uplatu te poništili rješenje o brisanju po službenoj dužnosti. Ako vlasnik podnese zahtjev za upis tako brisane jahte ili brodice, mora proći proceduru prvog upisa koji uključuje i obavljanje tehničkog pregleda", ističu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Obavijesti vjerovnicima već upućene

Jahte i brodice koje imaju evidentirane hipoteke i založna prava brisat će se protekom tri mjeseca od dostavljene obavijesti prema vjerovnicima koje su im već i upućene.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uspostavilo je Upisnik brodova Republike Hrvatske, kao jedinstveno mjesto upisa svih pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti. Time se napustio dotadašnji sustav višestrukih upisnika i očevidnika koji su vođeni na razini lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija te pojedinih vrsta pomorskih objekata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene