Premda je posljednjih tjedana uputila dosta kritika na račun Vlade, a odnosi Pantovčaka i Banskih dvora nisu baš najbolji, susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića u Vukovaru je ipak bio srdačan.

Galerija


Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović su se srdačno pozdravili i poljubili u krugu vukovarske bolnice. To je puno drugačija slika od njihovog posljednjeg susreta, a Predsjednica i premijer očito su u Vukovaru odlučili, bar na današnji dan, razmirice ostaviti po strani.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Pixell)
Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Pixell)

Premijer je došao 10-ak minuta prije Predsjednice i dao izjavu, no čekao je da Grabar-Kitarović završi sa svojom, a tada joj je pružio ruku te su se poljubili. Nakon toga su zajedno s ostalim članovima državnog vrha i građanima krenuli put Kolone sjećanja.

Ozračje zajedništva u Vukovaru očito je utjecalo i na premijera i predsjednicu. Nakon mjeseci loših odnosa i žestokih javnih kritika - obrat I više nego srdačan susret. Premijer je došao prvi i pričekao je dok je Predsjednica dala izjavu za medije. A onda neočekivano - srdačan susret.

Odnosi Banskih dvora i Pantovčaka zategnuti su već duže vrijeme, a tenzije su dosegnule vrhunac nedavno, kada je Predsjednica javno uputila kritike Vladi da ne čini dovoljno na gospodarskom planu, da već dvije godine nema pravih rezultata, a zbog odlaska velikog broja građana iz zemlje rekla je i da je Hrvatska u izvanrednom stanju.

Posljednji susret Grabar-Kitarović i Plenkovića bio je 14. studenog na dodjeli Zlatne kune, no tada, osim kurtoaznog rukovanja, njih su se dvoje cijele večeri izbjegavali i pogledati, a kamoli razmijeniti koju riječ.

Danas, nakon dugo vremena, stajali su jedno kraj drugoga. Predsjednik Sabora više im nije trebao kao tampon zona.

Stručnjakinja za komunikaciju: Premijer je postupio džentlmenski

"Možemo reći da je promjena očigledna. Njihov susret je i više nego srdačan, bio je popraćen i osmjehom i rukovanjem i poljupcem. Premijer je pokazao da je napravio prvi korak, džentlmenski je postupio", rekla stručnjakinja za komunikaciju dr.sc. Gabrijela Kišiček.

S ostalim članovima državnog vrha i građanima krenuli su u kolonu sjećanja. Dobar dio puta iskoristili su za razgovor.

"Očito je da je premijer prihvatio kritiku, shvatio je da je vrlo važno da s predsjednicom njeguje kako tako dobar odnos barem da odaje takav dojam u javnosti, jer to stvara dojam i stabilnosti države", dodaje Kišiček.

Predsjednica je do nedavno i sama priznala kako komunikacija nije bila na nivou: "Voljela bih da malo više razgovaramo i čujemo se".