Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbinu 10 godina zbog ubojstva i nečovječnog postupanja tijekom rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za ubojstvo i nečovječno postupanje prema civilnom stanovništvu u Slunju za vrijeme oružanih sukoba nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Karlovcu na zatvorsku kaznu od 10 godina osuđen je Nenad Tepavac, bivši pripadnik srpskih paravojnih postrojba tzv. SAO Krajine.

U obrazloženju presude predsjednik Sudskog vijeća Ante Ujević rekao je da je tijekom postupka dokazano da je Tepavac 16. studenoga 1991. u predgrađu Slunja kao pripadnik 1. streljačkog voda čete Teritorijalne obrane Primišlje, bez ikakvog povoda, usmrtio Pavu Ivšića ispred njegove kuće.

Pročitajte i ovo Migranti, ilustracija (Foto: AFP) pučka pravobraniteljica poručila Prijavio i - policajac: "Institucije mjesecima ne reagiraju na prijave o policijskom zlostavljanju migranata" Slika nije dostupna tko je tu lud? Mislili su da je tuče: Karlovčanka na ulici pala u nesvijest, muž joj priskočio u pomoć, a onda su stigli policajci i - uhitili ga

Također je dokazano da je 1992. nečovječno postupao prema Hrvatima Slavku Flanjaku i Tomi Kosu.

Tepavac u svojoj obrani nije poricao da je pucao u Pavu Ivšića, ali je rekao da je to bilo u nužnoj obrani, jer je Ivšić prethodno u alkoholiziranom stanju ispalio prema Tepavčevoj naoružanoj grupi 5 do 6 pojedinačnih metaka iz poluautomatske puške.

Sudac Ujević rekao je kako je stajalište Suda da je "takva obrana potpuno neuvjerljiva, jer je nevjerojatno da bi naoružana postrojba nakon prvog ispaljenog metka naoružanog civila dopustila da ovaj prema njima ispali još pet metaka i tek tada reagira".

Osim toga, više je svjedoka potvrdilo, kazao je Ujević, da je
Ivšićevo tijelo ostalo ležati ispred kuće nekoliko dana, jer je
Tepavac postrojbom samo produžio prema centru Slunja.

Svjedok Jura Jurašin, koji je kao ratni zarobljenik po zapovjedi
došao zakopati tijelo Pave Ivšića, rekao je da uz njegovo tijelo nije bilo čahura.

Iznoseći danas svoju obranu, Tepavac je rekao da je zbog naredbe produžio bez osvrtanja "u akciju oslobađanja Slunja". Na pitanje suca "oslobađanje od koga", odgovorio je "od neprijateljske vojske".

U kratkom komentaru na presudu Tepavac se pokušao osvrnuti na prijašnji dio obrane - da se prije rata družio s Hrvatima, te da mu braća žive u mješovitim brakovima, ali je sudac na to rekao: "Tim je teže to ubojstvo".

Okrivljenog Tepavca srpska su pravosudna tijela izručila Hrvatskoj 12. travnja ove godine na temelju međunarodne tjeralice, koju je 2003. godine raspisao istražni centar Županijskog suda u Karlovcu za istragu nad 40 osoba osumnjičenih za ratni zločin.

Tepavac je četvrta osoba iz te skupine. Trojica su već pravomoćno osuđena. Ostali su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene