Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbijanski mediji pišu

Srbija subvencionira šećer proizveden u Hrvatskoj?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim što podižu cijenu šećera u Srbiji, Hrvati ga prijavljuju kao domaću proizvodnju i temeljem toga dobijaju veće izvozne kvote za EU.

Srbija praktički iz svog proračuna subvencionira hrvatske šećerane, koje svake godine otkupe oko 10 posto srbisjanke proizvodnje i tako zarade pet milijuna eura, piše Press, a prenose i drugi mediji u Srbiji.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

Osim što tako podižu cijenu šećera u Srbiji, Hrvati ga prijavljuju kao domaću proizvodnju i temeljem toga dobijaju veće izvozne kvote za EU, tvrdi ovaj tjednik, a to potrđuje i direktor šećerane TE-TO Senta, Ljubiša Radenković.

Srbi ne mogu kupiti hrvatsku repu

'Oni imaju računicu da za srpsku repu plaćaju više novaca, čime podižu otkupne cijene repe, a samim tim i cijenu šećera u Srbiji. S druge strane, zbog izvoza repe u Hrvatsku, kod nas se proizvede oko 35.000 tona šećera manje, što opet utječe na povećanje cijene na tržištu', objašnjava Radenković.

Hrvatska sasvim drugačije dijeli subvencije, piše Press, pa tako njihovi poljoprivrednici dobijaju 500 eura po hektaru tek kada repu predaju hrvatskim šećeranama, što onemogućava da srbijanske šećerane u Hrvatskoj kupe repu.

'Hrvati repu kupuju gdje stignu'

U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako je za šećernu repu u 2010. država proizvođačima isplatila 9,8 milijuna eura poticaja, pa prema toj računici ispada da je Srbija hrvatske šećerane pomogla s gotovo milijun eura jer Hrvatska otkupi 10 posto proizvodnje repe u Srbiji.

'Hrvati su imali kvotu od 180.000 tona kao i mi. Ali sada su dobili kvotu od 217.000 tona. Da bi održali ove kvote, oni kupuju repu gdje stignu, pa i kod nas. A prema pravilima EU, kada proizvodite šećer od uvozne repe, to se tretira kao šećer domaće proizvodnje, što Hrvati koriste', objašnjava Milan Prostran, savjetnik za poljoprivredu u Gospodarskoj komori Srbije dodajući da su 'Srbiji praktički zavezane ruke jer nas sporazum CEFTA obvezuje da Hrvatima omogućimo slobodnu kupovinu repe, i to bez carina'. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene