Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 14 godina stanke

Srbija: Pod mentorstvom hrvatskih liječnika, prva transplatacija srca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod mentorstvom kardiokiruškog tima KBC-a Zagreb u Kliničkom centru Srbije u Beogradu u noći je s petka na subotu uspješno obavljena prva transplantacija srca nakon četrnaestogodišnje stanke u presađivanju tog organa u Srbiji, izvijestilo je danas hrvatsko Ministarstvo zdravlja.

Novo srce i novu šansu za život dobio je 52-godišnji bolesnik u terminalnoj fazi bolesti srca. Transplantacija je prošla bez problema, a bolesnik se uspješno oporavlja, ističe se u priopćenju.

Hrvatski tim stručnjaka u Beogradu vodio je predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb prof. dr. Bojan Biočina. Uz njega, u transplantaciji su sudjelovali specijalist kirurg dr. Ivica Šafadin, anesteziolog dr. Željko Čolak, medicinska sestra instrumentarka Danijela Žigrović i medicinski tehničar Stjepan Strancarić.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

>> Beograd: Pacijenti srpskih i hrvatskih kirurga se uspješno oporavljaju

Na čelu srbijanskog tima liječnika, koji su jučer uspješno transplantirali srce 52-godišnjem bolesniku, bio je direktor Kliničkog centra Srbije, kardiokirug prof. dr. Miljko Ristić.

Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini - prva u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja na milijun stanovnika. Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je stoga proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja Jugoistočne Europe.

Jučerašnja transplantacija srca u Srbiji nastavak je već uspješno započete suradnje hrvatskih i srbijanskih stručnjaka u presađivanju organa. Tako su krajem lipnja ove godine liječnici iz zagrebačke Kliničke bolnice Merkur uspješno s kolegama u Kliničkom centru Srbije obavili dvije transplantacije jetre sa živih darivatelja. Bio je to prvi korak ka oživljavanju transplantacijskog programa jetre u toj zdravstvenoj ustanovi.

Suradnja između dviju država u području zdravstva i medicine i formalno je potvrđena u srpnju ove godine. Tada su u Beogradu hrvatski ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić i srbijanska ministrica zdravlja prof. dr. Slavica Đukić Dejanović potpisali Sporazum o suradnji, koji predviđa razmjenu znanja u području transplantacije organa.

Hrvatska svoja znanja u transplantaciji širi i u druge zemlje regije, pa su tako upravo urolozi iz KBC-a Zagreb lani izvršili prvu transplantaciju organa u Crnoj Gori. Do sada je, uz pomoć hrvatskog transplantacijskog tima, u toj zemlji uspješno presađeno sedam bubrega a sedmero do tada teških bubrežnih bolesnika dobilo je novu šansu za život, ističe se u priopćenju Ministarstva zdravlja RH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene