Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Purda

Srbija će se očitovati nakon saslušanja još dvojice osumnjičenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine neće se izjašnjavati o slučaju Tihomira Purde dok ne budu saslušana i preostala dvojica osumnjičenih u tom predmetu.

Izjavio je to zamjenik državnog odvjetnika za ratne zločine i glasnogovornik toga državnog odvjetništva Bruno Vekarić. Po Vekarićevim riječima, preostala dvojica osumnjičenih, Darko Maslov i Petar Janjić, bit će salušani u Hrvatskoj u četvrtak i petak.

Nakon toga će, kako je rekao, biti donesena odluka o kojoj će javnost biti informirana.Hrvatski branitelj Tihomir Purda, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Bosni i Hercegovini, u ponedjeljak je saslušan u državnom odvjetništvu BiH na zahtjev odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu.

Purdin odvjetnik Josip Muselimović je ocijenio kako je njegov branjenik uspio dokazati kako nije počinio zločine koje mu srbijansko pravosuđe stavlja na teret. Nakon saslušanja zatvorenog za javnost, Muselimović je kazao kako je ono bilo usmjereno na zbivanja od 5. studenog 1991. godine kada je, prema tvrdnjama beogradskog suda u okolici Vukovara ubijeno nekoliko pripadnika tadašnje JNA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako bi se Hrvatska sada trebala ponašati prema Purdi? Slika nije dostupna Apel na dostojanstvo Strize: Budimo kulturni, bez incidenata

>> 'Purda je dokazao da je nevin'

Muselimović je istaknuo kako je posebice bio neugodan dio Purdina iskaza u kojemu je on govorio o uvjetima pod kojima je držan u zatočeništvu u srbijanskim logorima u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici.

'Vjerojatno će netko od odgovornih osoba čuti za ovu današnju priču Tihomira Purde i sukladno tome vjerojatno je očekivati da će što prije odustati od daljeg kaznenog progona', kazao je Muselimović, pojašnjavajući kako želi prije svega da se s Purdinim iskazom upozna srbijansko državno odvjetništvo i ministarstvo pravosuđa.

Hrvatski odvjetnik Krešimir Krsnik, koji je također nazočio Purdinu saslušanju u Sarajevu i koji zastupa Danka Maslova i Petra Janjića, suosumnjičenike u istom predmetu koji Srbija vodi protiv Purde, kazao je kako isto očekuje i nakon što budu salušani njegovi branjenici.

'Nakon saslušanja očekujemo odustajanje od kaznenog progona'

Potvrdio je kako bi u četvrtak u Hrvatskoj na isti način kao i Purda trebali biti saslušani Maslov i Janjić. 'Nakon tih saslušanja mi očekujemo odustanak od svakog daljeg kaznenog progona Janjića i Maslova a sukladno tome i prekid ekstradicijskog postupka i puštanje Purde na slobodu', kazao je Krsnik.

U priopćenju koje je u međuvremenu u vezi s današnjim saslušanjem izdalo srbijansko državno tužiteljstvo navodi se da je u ponedjeljak u Tužiteljstvu BiH u Sarajevu, u prisustvu zamjenika srbijanskog tužitelja za ratne zločine Dušana Kneževića i istražnog suca Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Milana Dilparića, saslušan Tihomir Purda, zbog sumnje da je počinio za ratne zločine u Vukovaru 1991. godine. Dodaje se da će u četvrtak i petak u Hrvatskoj biti saslušani i Danko Maslov i Petar Janjić-Tromblon, nakon čega će biti donesena tužiteljska odluka o kojoj će javnost biti obaviještena. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene