Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ćirilica opet glavna tema u Vukovaru

Srbi u Vukovaru traže hitno uvođenje ćirilice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od nadležnih tijela RH najenergičnije zahtjevamo da bez odlaganja pristupe postavljanju dvojezičnih ploča na mjesta u kojima su stvoreni uvjeti za primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, priopćio je Đorđe Macut

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara današnjim priopćenjem za javnost izrazilo je svoje nezadovoljstvo neprovođenjem odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina o ravnopravnoj službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Slika nije dostupna OGLASIO SE I SDSS Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu''

'Od nadležnih tijela RH najenergičnije zahtjevamo da bez odlaganja pristupe postavljanju dvojezičnih ploča na mjesta u kojima su stvoreni uvjeti za primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Isto tako zahtjevamo da se pristupi izmjenama Statuta Grada Vukovara kako bi se stvorile pravne pretpostavke za ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma iz samoupravnog djelokurga grada Vukovara', navodi se u priopćenju Vijeća koje potpisuje njegov predsjednik Đorđe Macut.

>> Vukovar: Prekrili spomenike Zadri i Tuđmanu 'da ne gledaju sramotu'

Osim toga, ističu i da odbacuju svaku mogućnost novog Popisa stanovništva u Vukovaru te da zahtjevaju da nadležna tijela RH potvrde da je Popis stanovništva u Vukovaru, kao i cijeloj Hrvatskoj, završen. Pojašnjavajući svoje tvrdnje iz Vijeća srpske nacionalne manjine navode da je na djelu smišljeni pritisak neformalnih grupa i pojedinaca i to ne samo protiv ćirilice i srpskog jezika nego i protiv vladavine prava i ustava RH.

'Iznenađeni smo silinom reakcija i neargumentiranih optužbi i prijetnji „neformalnih grupa za pritisak“, a još smo više iznenađeni nemoći i nesposobnosti države da se tome suprostavi. Svako odlganje primjene važećeg pravnog akta predstavlja pobjedu onih koji se tome suprostavljaju ali isto tako dovodi i u sumnju iskrene namjere države da isti primjeni te daje za pravo onima koji smatraju da su ove odredbe donijete pod pritiskom međunarodne zajednice samo radi ostvarivanja dobre slike Hrvatske u procesu europskih integracija', zaključuju u Vijeću. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene