Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jednoglasna odluka

Izjava o Srbima i vrbama joj došla na naplatu: Ivona Milinović isključena iz HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Časni sud primorsko-goranskog HDZ-a jednoglasno je isključio gradsku vijećnicu Ivonu Milinović iz HDZ-a. Epilog je to skandala koji je izazvala svojim izjavama o Srbima i vrbama.

Ivona Milinović isključena je iz HDZ-a jednoglasnom odlukom časnog suda primorsko-goranskog HDZ-a. Milinović, inače HDZ-ova riječka vijećnica, izazvala je skandal gostujući u emisiji Podcast Velebit govoreći o Srbima i vrbama. Milinović je u to vrijeme bila predsjednica gradskog Odbora za nacionalne manjine.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TV ANALIZA HRVOJA KREŠIĆA Plenković ide na Pantovčak: "Time gazi svoje izjave. DP i njihove ideje? To je jedini način da prežive" Provjereno: Domovinski pokret - 1 Donosi Provjereno Stručnjaci zgroženi programom Domovinskog pokreta: "Učenice ćemo podučavati kako da budu samo majke i domaćice, a učenike kako da budu samo očevi i ratnici?"

Referirala se tada na stih Torcidine navijačke pjesme "šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba", rekavši da je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati "argument Pupovcu da sutra plače" kako su Hrvati fašisti.

“Ako ćemo baš biti bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30, 40 posto”, kazala je tada Milinović.

Od njene izjave ubrzo se ogradio riječki HDZ, a ona se javno ispričala. Odbor je pokrenuo proceduru za njeno razrješenje, a dvadesetak dana kasnije ona je podnijela ostavku na mjesto predsjednice Odbora. 

''Što reći, i koju poruku poslati? Svakako se duboko ispričavam hrvatskoj javnosti koja je čitala moje izjave koje su izrečene upravo u kontekstu osude šovinističkog ponašanja dijela Torcide. I ja sam samo čovjek, i ispričavam se zbog krivog izražavanja. Niti to mislim, niti mi je to bila namjera reci, ali to sto sam izrekla je bila pogrešno. Htjela sam poruciti upravo suprotno - da je dosta brojanja krvnih zrnaca jer to steti svim hrvatskim gradjanima", poručila je u svojoj isprici Milinović.

Iako se branila da su njene izjave izvučene iz konteksta te da ne zaslužuje stranačke stegovne mjere, časni sud PG HDZ-a očito nije dijelio njeno mišljenje. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene