Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pastirska poruka

Srakić: U svoje živote unesite uskrsno svjetlo nasuprot mnogovrsnoj tami

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskrsnu čestitku i pastirsku poruku uputio je danas, na tradicionalnom susretu s novinarima, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, predsjednik HBK mons. Marin Srakić, posvetivši je bljesku uskrsnuća u uskrsno jutro.

'Kada se činilo da je sve izgubljeno, kada je noć bila mračnija nego ikad prije, jer se i nad samog Životvorca nadvila tama zla i smrti, u uskrsnuću je bljesnulo nepobjedivo svjetlo života koje rasvjetljuje sve naše staze, naše radosti i nade, žalosti i tjeskobe. Sjetimo se, Kristovo je uskrsnuće preobrazilo okove grijeha i smrti, i po uskrsnuću znamo da nas s križa ne gleda gubitnik, očajnik, nego dobrota koja navješćuje novi život, čiji je pogled okrenut prema nama da obriše naše suze, da otkotrlja kamen naših nevolja i boli te u nama otvori prostor istinskome i neugasivom svjetlu nade', rekao je nadbiskup Srakić

Pročitajte i ovo Veliki četvrtak, procesija Ususret Uskrsu Danas je Veliki četvrtak: Znate li što se obilježava i koji su običaji? Uskrs, ilustracija Sretan Uskrs Znate li razliku između Uskrsa i Vazma? Neki su običaji jako zanimljivi

>> Bozanić: Isus je umro za svakoga od nas

'Upravo to je radosni navještaj svete uskrsne noći u kojoj nas Crkva poziva da u svoje živote unesemo uskrsno svjetlo te i sami u svijetu postanemo svjedoci svjetla, nasuprot mnogovrsnoj tami za koju osjećamo da nas pritišće u našim osobnim iskustvima, ali i u svijetu i društvu koje nas okružuje, osobito u onim prilikama kad nam se čini da nema izlaza, kad nas obuzima doživljaj očaja i besperspektivnosti', poručio je u svojoj čestitki nadbiskup Srakić.

Istaknuo je kako čovjek treba svjetlo uskrsnuća, da za njim čezne te da mu je ono i darovano kao pobjeda svjetla nad tamom, nade nad tjeskobom i očajem. Nadbiskup Srakić pozvao nas je da i mi, 'bez straha, hrabro i oduševljeno ondje gdje živimo, u svojim 'galilejama' naviještamo i živimo radost uskrsnuća'. U nastavku susreta s novinarima nadbiskup Srakić govorio je o trenutačnom stanju u društvu s naglaskom na teško gospodarsko i socijalno stanje te na prvih stotinu dana vlade. Rekao je da izlaz iz opće krize neće biti nimalo lak te je pozvao na opću solidarnost.

>> Uskrsni blagdani: Očekuje se 6 posto više gostiju

'Vjerujemo da će se naći neki ključ ekonomskog boljitka, a kako, kada - dakako da je nerealno za očekivati da će to biti brzo. No, teško je čekati rješenje, pogotovo među onima što su već ostali bez posla ili strahuju za nj', rekao je nadbiskup Srakić. Komentirao je i gospodarsko nazadovanje Slavonije, ali i Đakova, ocjenjujući da je taj grad i u prošlom režimu smatran neperspektivnom sredinom te da 'ide svojim loše utrtim putem'. O teškom položaju Slavonije progovorio je kroz tešku poziciju mladih koji je napuštaju. 'Njihov odlazak može se spriječiti jedino otvaranjem novih radnih mjesta', ocijenio je nadbiskup Srakić.

Novinari su ga zamolili da kaže nešto o svojemu skorašnjem umirovljenju, koje treba biti ove godine. 'To je regulirano crkvenim zakonom koji nalaže biskupima umirovljenje nakon 75 godina života, i o tome odlučuje Sveti Otac', rekao je nadbiskup Srakić i dodao da 'proces njegova umirovljenja još nije počeo te kako nije istina da su se već iskristalizirala imena kandidata za njegova nasljednika'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene