Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak Godine vjere

Srakić: Obnovite vjeru i žar iz vremena kad su crkve bile pune!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godina vjere u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, danas je počela programom u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici.

Održano je i pontifikalno euharistijsko slavlje koje je u katedrali predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Nadbiskup Srakić pozvao je vjernike da u Godini vjere obnove vjeru i žar iz vremena Drugog vatikanskog koncila, kad su crkve bile pune svaki dan.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Obraćanje mladim katolicima Papa se vratio u Vatikan, objasnio da je porukom o "velikoj Rusiji" mislio na kulturu Papa Franjo Instrumenti života Papa pozvao na manje trošenje novca za vojsku: "Ohrabrimo ljude da polože oružje"

Pritom podsjetio da je središnja tema Koncila bila Krist Gospodin kao središte svega. 'U to vrijeme mnogi su očekivali da će Koncil pokrenuti obnovu koja će uroditi mnogim plodovima no brzo se pokazalo da je Crkva u velikoj krizi', rekao je Srakić.

'Nakon II. svjetskog rata došlo je do naglog i radikalnog razdvajanja puta Crkve i puta kulture općenito u svijetu, a napose u zapadnoj Europi', istaknuo je i podsjetio kako je papa Benedikt XVI. prije dva dana rekao da Crkva danas hodočasti kroz pustinju prema obećanoj zemlji.

>> 'Nisam vjernik': Koliko je puta Milanović spomenuo Bibliju i Boga?

'U to vrijeme mnoge su zemlje doživjele veliki materijalni prosperitet i u tom okruženju rodila se sekularna kultura koja se više nije pozivala na nešto izvan ovozemne stvarnosti. Prema riječima Bendikta XVI., rodio se mentalitet u kojem je Bog postao posve ili dijelom odsutan iz ljudskog života. A takva kultura uvelike je uzdrmala kršćansku vjeru i snažno utjecala na ponašanje vjernika', rekao je Srakić.

Dodao je kako je Sveti Otac podsjetio da su se u posljednjim desetljećima kršćani često bavili socijalnim, kulturološkim i političkim pitanjima, a da je vjera bila usputna.

'No, ona je bila još gore - ona se nijekala. Papa Benedikt XVI. za to je rekao: ne možemo prihvatiti da sol postane bljutava, da svjetlo bude skriveno', rekao je Srakić te naglasio kako je 'godina vjere prava prigoda da si postavimo pitanja: vjerujem li u Isusa Krista, njegovo postojanje i uskrsnuće, vjerujem li da Njegova riječ, riječ Božja, nosi sa sobom odgovore na pitanje o smislu života, vjerujem li da mi se ništa ljepše nije moglo dogoditi nego što sam postao kršćanin'.

Godina vjere na župnim razinama počet će u nedjelju, 14. listopada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene