Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEZ POLITIKE

Srpsko narodno vijeće opravdava boravak Pupovca u Banjoj Luci na proslavi tzv. Dana Republike Srpske: "To nije imalo politički karakter"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Srpskog narodnog vijeća u srijedu je priopćeno kako sudjelovanje SNV-a na subotnjoj Svečanoj akademiji, 8. siječnja 2022., povodom dana Republike Srpske u Banjoj Luci nije imalo politički karakter, niti ga tako treba tumačiti.

"Sudjelovanje Srpskog narodnog vijeća (SNV) na subotnjoj Svečanoj akademiji, 8. januara 2022., povodom dana Republike Srpske u Banjoj Luci nije imalo politički karakter, niti ga tako treba tumačiti", priopćeno je u srijedu iz Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca.

U SNV-u tumače kako njihovo sudjelovanje stoga ne može imati nikakav utjecaj na političke procese u BiH, kao ni na odluke pojedinaca ili institucija - bez obzira na to da li su takve odluke već donesene ili bi se mogle donijeti.

"Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrijednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja. SNV je kao i druge ključne srpske institucije u RH nastao na tim vrijednostima prije 25 godina, i na osnovi njih dosljedno djelujemo i postižemo rezultate. Možemo samo izraziti žaljenje što u današnjoj raspravi oko BiH ne vidimo ni dovoljno zagovora, ni dovoljno zagovornika takvih vrijednosti", pojasnili su u SNV-u te naveli kako imaju dva dodatna razloga zbog kojih, neovisno o političkoj retorici i unutrašnjim političkim sukobima unutar BiH, (a za koje bi voljeli da ih nema), komuniciraju sa institucijama RS-a.

"Prvi razlog je u prije svega nekoliko desetaka hiljada Srba koji su izbjegli iz Hrvatske tokom rata, za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, te se tamo trajno nastanili.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik - 2 neustavni praznik Republike Srpske Dodik ponovno diže prašinu: "Pukni zoro" nazvao starom ratnom srpskom pjesmom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NA BRANIKU DOMOVINE Hrvatski suverenisti: ''Neshvatljivo je da Plenković i HDZ dozvoljavaju da ih Pupovac malo-malo vuče za nos''

Druga je u činjenici da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći koja se u danima i mjesecima nakon potresa slijevala preko SNV-ove humanitarne akcije „Banija je naša kuća“ prema potresom pogođenom stanovništvu.

U drugim motivima SNV se ne prepoznaje, a sa drugim razlozima se ne identificira", naglasili su u Srpskom narodnom vijeću.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene