Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U subotu u Rijeci i Zagrebu

Športski ribolovci nastavljaju prosvjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog Zakona o morskom ribarstvu i dalje zaokuplja pažnju široke javnosti.

Nakon što se izrazilo nezadovoljstvo prvim prosvjedom u Splitu 06.01., proširilo se i na Dubrovnik i Šibenik 16.01., slični prosvjedi će se odigrati i sutra u Rijeci i Zagrebu, a u najavi je i prosvjed u Zadru. Očito je nagomilano nezadovoljstvo populacije športsko rekreativnih ribolovaca, znanstvenika i građanskih udruga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Puno polemike FOTO Grozomorno stvorenje isplivalo iz morskih dubina: Ni iskusni ribiči nisu vidjeli takvo nešto Slika nije dostupna Prosvjed športskih ribolovaca 'Da je ne bi prodavali, ribi moramo sjeći rep'

I nakon prosvjeda u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku konstruktivni dijalog sa Ministarstvom nije uspostavljen te sporne stavke nisu povučene iz prijedloga Zakona, kažu športski ribolovci. Mogućnost zabrane samo športsko rekreativnog ribolova na bilo kojem dijelu akvatorija, određivanje sastava dnevnog ulova, označavanje riba odsjecanjem repne peraje, samo su neki od primjera spornih mjera protiv kojih se bore sportski ribolovci.  Nikome nije jasno zbog čega se sporni članci guraju i dalje, kada državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić i sam priznaje kako ne smatra kako športsko-rekreativni ribolovci imaju utjecaja na stanje riblje populacije, a to pokazuju i znanstvene studije. Naime, u studijama se došlo do zaključka kako športsko-rekreativni ribolov utječe s manje od 1% u ulovu.

Zajedno su ustale građanske udruge za zaštitu mora, Hrvatski savez za športski ribolov na moru i predstavnici znanstvene struke, ali usprkos tome još nije došlo do izbacivanja spornih članaka zakona, kojih nema nigdje u zakonodavstvu mediteranskih zemalja. Športski ribolovci se pitaju kakva je to demokracija, kada zahvaćena populacija od 32000 športskih ribolovaca i otprilike toliko rekreativnih, koji zajedno sa svojim obiteljima čine bazu od 200 000 stanovnika, nema pravo glasa, dok su se manjinske interesne skupine koje čine 99% ulova, pitale pri izradi novog zakona?

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene