Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasni herbicid u hrani?

LJUDI STRAHUJU Ubija zelenilo, WHO ga proglasio kancerogenim, a Hrvatska ga normalno primjenjuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokrenuta je velika rasprava oko uporabe glifosfata u poljoprivredi i njegova daljnjeg korištenja u Europskoj Uniji. Taj, najkorišteniji herbicid na svijetu koristi se za uništavanje korova, a u tragovima se može pronaći i u prehrambenim proizvodima.

Zbog sumnje u kancerogenost, dio zemalja članica se pobunio, pa je odluka o produljenju dozvole za korištenje glifostata odgođena do daljnjeg.

Sporni glifosfat koristi gotovo svaki poljoprivrednik koji se brzo i jednostavno želi riješiti korova. Najrašireniji je herbicid na svijetu. "U Hrvatskoj je registriran kao totalni herbicid. Herbicid koji suzbija sve zeleno. Znači on ne smije doći u dodir sa kulturnom biljnom vrstom", pojašnjava agronom prof.dr.sc. Zvonimir Ostojić.

Svjetska zdravstvena organizacija označila ga je kao najvjerojatnije kancerogen. No, Europska komisija želi dati dozvolu za njegovo daljnje korištenje. "Rezultati sada ukazuju da nema neprihvatljivog rizika. Rizik u uporabi pesticida uvijek postoji, samo on mora biti na onoj razini na kojoj je prihvatljiv", kaže mr.sc. Višnja Ljubetić iz Ministarstva poljoprivrede.

Aktualna dozvola istječe u lipnju. Europska komisija želi je maksimalno produljiti. Do 2031. Većina članica skratila bi razdoblje na 3 do 5 godina. "Odluka je donesena. U odboru su bile izričito protiv 4 države članice. Nizozemska, Italija, Švedska i Francuska", telefonski nam je rekao Davor škrlec, ORAH-ov europarlamentarac.

Zbog protivljenja odluka je odgođena. No znanstvenicima sam glisofat nije toliko sporan. Opasnom smatraju drugu kemikaliju - konformulant. Zbog nje se s hrvatskog tržišta povlači 8 proizvoda. "To je pomoćna tvar koja se stavlja uz aktivnu tvar da bi poboljšala učinak sredstva", pojašnjava Ljubetić.

U učinak protivnika glisofata znanstvenici sumnjaju. "Lobi je vrlo jak. Teško da će išta tako brzo promijeniti u smislu zabrane glifosata", smatra Ostojić.

Među kupcima i bez ovog slučaja vlada veliko nepovjerenje. Mnogi strahuju da, uz prehrambene namirnice, u tijelo unose i opasne kemikalije. Znanstvenici poručuju da u Hrvatskoj nema opasnosti, no ipak, od političara očekuju veću odgovornost i strožu kontrolu.

U video prilogu pogledajte što o tome kažu sami građani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene