Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje 8 i pol milijardi

Spor oko rebalansa: Rezati plaće i mirovine nije dovoljno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor završila je s odmorom. Početkom tjedna sastat će se s ministrom Šukerom koji će joj predstaviti plan rebalansa proračuna.

U državnoj blagajni nedostaje 8 i pol milijardi kuna. Plaće i mirovine opet će se izgleda naći pod Vladinim škarama. Pitanje je samo koliko će ministar Šuker imati hrabrosti kada je u pitanju smanjivanje.

Pročitajte i ovo Krešo Beljak, predsjednik HSS-a U Samoboru HSS se okupio na Glavnoj skupštini stranke, Beljak poručio: "Pokazali smo jedinstvo koje je nužno pred izbore" Slika nije dostupna Ove, ali i iduće godine 'Reforme se odgađaju zbog izbora'

Šef HSS-a Josip Friščić najavio je kako bi moglo doći do kresanja za deset posto, što je posebno diglo živce sindikatima. ‘Friščić i HSS su hrvatski seljački sindikat, najjači sindikat u državi. To je štetna organizacija za razvoj Hrvatske’, uvjeren je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti.

>> 'Sindikalno zemljište kupljeno je odgovornim i štedljivim radom'

Za razliku od sindikata, poručuju iz HSS-a, oni svojim članovima ne naplaćuju članarinu, a hrvatsko je selo, podsjeća Nenad Matić, itekako podnijelo teret krize. ‘Smanjene su potpore, napravljene su reforme, bilo je i elementarnih nepogoda, a kad na red dođu drugi korisnici državnog proračuna da podnesu teret krize, oni na to nisu spremni. Poruka je gospodinu Ribiću da upristoji rječnik i da ponude rješenja jer vrijeđanjem neće naći rješenje’, rekao je Nenad Matić, glavni tajnik HSS-a.

Ministar Šuker već će početkom idućeg tjedna premijerki prezentirati plan rebalansa, a onda će sjesti i s koalicijskim partnerima. ‘Rezati plaće i mirovine može biti nužno, ali sigurno nije dovoljno. Treba pronaći načina kako da financijske institucije u državi, banke, osiguravajuća društva, kompanije sa izrazito velikim zaradama, doprinesu financijskom stabiliziranju države’, smatra SDSS-ovac Milorad Pupovac.

Morat će se mijenjati i kriteriji po kojem se dobivaju povlaštene mirovine, na koje se na godinu izdvaja više od 7 milijardi kuna.  ‘Možete postati saborski zastupnik bez formalnih uvjeta, bez fakulteta i imate jako veliku plaću, pa onda na to dobijete i veliku mirovinu. To je opterećenje koje nema nekakvog merituma. isto tako i akademski dio treba revalorizirati’, rekao je ekonomski analitičar Ante Babić.

A opterećenje je i zdravstvo sa 66 bolnica. U usporedbi s drugima, hrvatski je sustav presocijalan. Bolnice grcaju u dugovima. Imaju više od 2 milijarde neplaćenih računa. Jedini tračak svjetlosti za državnu je blagajnu turistička sezona koja prema prvim pokazateljima obara rekorde.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene