Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugo je trajalo

Miro Barešić dobio 'krvavu' ruku i nogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijelovi spomenika Miri Barešiću u Dragama kod Pakoštana ofarbani su crvenom bojom.

U noći sa subote na nedjelju, prebojana je ruka i noga spomenika Miri Barešiću koji je postavljen prije osam dana u Dragama.

Pročitajte i ovo Vandalizirani spomenik Miljenku Smoji - 19 sramotan čin na matejuški Spomenik Miljenku Smoji opet na meti huligana! "Ovo je urin, redikule" Spomenik Draži Mihailoviću nakon otkrivanja spomenika Ministarstvo reagiralo na podizanje spomenika četničkom vođi: "Hrvatska očekuje konkretne poteze Srbije u rješavanju sudbine nestalih"

Fotografija oskvrnjenog spomenika objavljena je na Facebook stranici Antifa Šibenik uz post: 

'Dobili smo fotografiju dovršenog spomenika ustaškom ubojici Miri Barešiću.
Barešić je bio član opskurne paraustaške organizacije ‘Hrvatski narodni otpor’, koja je osnovana 1960. godine u Madridu pod vodstvom zločinca Maksa Luburića, koji je ubio narodnog heroja Vladimira Rolovića borca Lovćenskog partizanskog odreda, 1. proleterske, 1. dalmatinske i 15. majevičke brigade, 17. i 38. istočnobosanske divizije NOVJ.' 

U PU zadarskoj kažu kako je očevid napravljen, a kriminalistička istraga u tijeku. Počinitelji su za sada - nepoznati.

Inače, otvorenje spomenika izazvalo je burne reakcije, a iz Srbije je Hrvatskoj čak stigla prosvjedna nota. Srbija je zatražila od Hrvatske da se jasno ogradi od 'osuđivanog teroriste', kako nazivaju Barišića.

Miro Barešić bio je hrvatski branitelj koji je poginuo 1991. godine, ali je također i osuđen u Švedskoj na zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića.

Na svečanosti otkrivenja spomenika prisustvovali su general Ante Gotovina, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar branitelja Tomo Medved, glavni tajnik HSP-AS-a Pero Ćorić i brojni građani. Kip je djelo akademskog kipara Ivana Kujundžića.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene