Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dijelovi spomenika Miri Barešiću u Dragama kod Pakoštana ofarbani su crvenom bojom.


U noći sa subote na nedjelju, prebojana je ruka i noga spomenika Miri Barešiću koji je postavljen prije osam dana u Dragama.

Vezani članci Lijes (Foto: Dnevnik.hr) Ni umrijeti nije jeftino: U gradiću kraj Zagreba grobnica stoji 7000, a u biseru Dalmacije čak 84.000 kuna Nevjerojatan prizor oko antičkog spomenika u Solinu (Foto: Dnevnik.hr) Nevjerojatan prizor oko antičkog spomenika u Solinu: ''Zlatnu koku su neodgovornim ponašanjem pretvorili u ruglo''

Fotografija oskvrnjenog spomenika objavljena je na Facebook stranici Antifa Šibenik uz post: 

'Dobili smo fotografiju dovršenog spomenika ustaškom ubojici Miri Barešiću.
Barešić je bio član opskurne paraustaške organizacije ‘Hrvatski narodni otpor’, koja je osnovana 1960. godine u Madridu pod vodstvom zločinca Maksa Luburića, koji je ubio narodnog heroja Vladimira Rolovića borca Lovćenskog partizanskog odreda, 1. proleterske, 1. dalmatinske i 15. majevičke brigade, 17. i 38. istočnobosanske divizije NOVJ.' 

U PU zadarskoj kažu kako je očevid napravljen, a kriminalistička istraga u tijeku. Počinitelji su za sada - nepoznati.

Inače, otvorenje spomenika izazvalo je burne reakcije, a iz Srbije je Hrvatskoj čak stigla prosvjedna nota. Srbija je zatražila od Hrvatske da se jasno ogradi od 'osuđivanog teroriste', kako nazivaju Barišića.

Miro Barešić bio je hrvatski branitelj koji je poginuo 1991. godine, ali je također i osuđen u Švedskoj na zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića.

Na svečanosti otkrivenja spomenika prisustvovali su general Ante Gotovina, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar branitelja Tomo Medved, glavni tajnik HSP-AS-a Pero Ćorić i brojni građani. Kip je djelo akademskog kipara Ivana Kujundžića.