Spoj umjetnosti i medicine, poznat kao art terapija, popularan je u svijetu. Iako je zanimanje art terapeuta već naširoko poznato, studij nije. Umjetnička akademija, Medicinski fakultet i Klinička bolnica, svi u Osijeku, svojim programom u Slavoniju privlače i studente i profesore.

Galerija


Buduće zanimanje studenata art terapije će biti liječiti ljude glazbom, plesom i glumom.

Vezani članci Sječa stabala u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) Hoće li Osijek i dalje biti zeleni grad: Zašto grad na Dravi ostaje bez svojih stoljetnih stabala? Kapelica mira na Krunskoj utvrdi (Arhiva: Davor Javorovic/PIXSELL) Sramota iz Osijeka: Građani za potpalu uzimaju daske s krovišta kapelice - "Dolaze ovamo kuhati čobanac ili fiš..."

"Sjajno nam je i uživamo, ne samo u programu nego i općenito u druženju", govori Mia Janković Shentser, studentica art terapije.

Toliko sjajno da Mia zbog studija u Osijek dolazi čak iz Izraela. No ona nije jedini takav slučaj, Krunislav je Makedonac koji inače boravi u Parizu.

"Grad Osijek, kojeg puno ljudi napušta je napravio centar koji tjera ljude da dođu ovdje i osjećaju se obogaćeni novim znanjem", govori Krunislav Stanovski, student art terapije.

Osječko sveučilište objedinilo je medicinu i umjetnost. Prošle godine upisali su prvu generaciju, a zbog velikog zanimanja, studente upisuje i ove godine.

"Studij je vrlo ozbiljan, studiozan. Naši studenti mogu dobiti veliko znanje, i mogućnost mogućnost stjecanja profesije koja je tek u začetku", govori Tatjana Bertok - Zupković, voditeljica studija kreativne terapije.

21.11.2017.
Terapija plesom, glazbom i glumom (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Terapija glazbom, plesom i pokretom, dramom i likovnim stvaranjem u svijetu je već praksa. Koristi se u radu s djecom i adolescentima sa psihičkim tegobama, delikventskom populacijom, oboljelima od onkoloških bolesti, ovisnicima, zatvorenicima.

To je terapija u psihičkom smislu, bavimo se zapravo mentalnim zdravljem i emocijama", govori Jelena Sitar Cvetko, profesorica dramaterapije.

"Uključuje se cijelo tijelo u terapijski proces. Znači jednom kad krenete u terapijski proces, bilo u edukaciji bilo u samoj terapiji, ne možete ostati isti. Kompletno se transformirate", govori Sanela Janković Marušić, profesorica terapije pokretom i plesom.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr