Svakoga dana s osječkog kolodvora put Njemačke odlaze četiri autobusa. Zbog povećanog broja putnika uvode se i dodatne linije, pa će nedjeljom prema Njemačkoj voziti njih šest.


S osječkog kolodvora autobusi u Njemačku odlaze svaki dan. 'Uglavnom se to kreće negdje oko 4 polazaka dnevno, osim četvrtkom i nedjeljom kad je taj broj polazaka i veći, nedjeljom imamo 6 polazaka za Njemačku', kaže voditelj kolodvora Osijek, Mario Marić.

Vezani članci Slika nije dostupna Svjetski dan hrane: Hrvatska ima resurse, ali hranu nema tko proizvoditi Slika nije dostupna Demografski potop u Slavoniji: Područna škola u Kućancima spala na - tri brata

Linije su udvostručene otkako je tržište liberalizirano za prijevoznike. Putuje se u oba smjera, no njemački gradovi često su odredište zbog egzistencije.

U prvom tromjesečju ove godine, Njemačka je tražila gotovo milijun radnika - najviše medicinare i informatičare. Samo iz Hrvatske prošle se godine ondje iselilo više od 50.000 ljudi.

Lokalne vlasti stanovništvo nastoje zadržati subvencijama, no novca nema dovoljno pa traže decentralizaciju. 'Osječko-baranjska županija zapravo u suradnji s poslovnim bankama subvencionira kamatu za kredite tvrtkama (blic) Isto tako imamo i bespovratna sredstva koja županija daje na godišnjoj razini oko milijun kuna', kaže osječko-baranjski župan Dragan Vulin.

Na osječkom području u travnju je bilo dvostruko više radnih mjesta nego u ožujku, 3031, i to uglavnom u javnoj upravi i obrani. Najmanje je posla u proizvodnji, pa su pozitivni pomaci još uvijek sporiji od prometa na kolodvorima.
 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr