Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Splitskom ljetu je sinoć, nakon dvodnevne neizvjesnosti hoće li ili neće biti premijere, izvedena Euripidova tragedija "Bakhe" na sceni u dvorištu škole Spinut i to točno onako kako je režiser postavio, sa svim spornim segmentima zbog kojih je uprava Splitskog ljeta htjela odgoditi premijeru.


Euripid, antički pjesnik psiholoških i jezivih sukoba u kojima se nagoni neizdrživo sukobljavaju sa svime što uvažava vjera i tradicija bila je dobra osnova da mladi buntovni redatelj Oliver Frljić progovori i o tamnim stranama Domovinskog rata, te o politici i političarima.

Vezani članci Korčula, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije Ljeto još traje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Predstava Bakhe (Foto: Duško Marušić/Pixsell) Kako je bog vina, plodnosti i ekstaze doveo 12 žena do psihoterapije? Saznati možete od petka!

U predstavi je emitiran i dio govora aktualnog premijera na splitskoj Rivi 2001. i to dio u kojem kaže da se Hrvatska nikada neće odreći svojih generala. Nakon tonskog zapisa, glumac na sceni istaknuo je tranasparent s prostim komentarom. Emitirana su među ostalim i telvizijska izvješća o suđenju za zločine u Lori.

Glumci Zoja Odak, Vilim Matula, Mislav Čavajda i Tatjana Jovanović su u cjelosti se dajući ispunili svaku zamisao redatelja.

U predstavi je glavni rekvizit bilo 100 kilograma sirovog goveđeg mesa u šniclima. Dio je odmah na početku izvedbe pobacan s visine po sceni, tako da se u više navrata osjetio zadah gnjilog mesa, a glumac Mislav Čavajda nosio je jaknu od goveđih i junjećih šnicli. Ova krvava scena u Frljićevoj verziji simbolizira krvave bakanalije štovateljica boga vina Bakha koje su u tragediji tako divljale da je majka Agava svom sinu kralju Penteju odrubila glavu.

Uz to, u predstavi je bilo pucanja, pokazivanja srednjeg prsta, ali i spaljivanja makete zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta kako bi autorski tim izrazio skepsu spram kazališta kao medija koji se, po njima, u Hrvatskoj nalazi u velikoj krizi.

Scena potpuno minimalistička, samo sa 4 plastične vreće za mrtvace, kao i kostimografija, po zamisli redatelja treba pokazati kulturološko stanje u zemlji.

Premijerna izvedba Bakhi završila je pristojnim aplauzom publike, a četvoro glumaca, koji su se na kraju predstave umiješali među gledatelje, unatoč pozivima da iziđu na scenu, to nisu uradili.

U predstavi je posebno plijenio u prvom dijelu, kad je bio sam na sceni, glumac Vili Matula, koji je suvereno vladao cijelim prostorom i u cijelosti ispunio potpuno praznu scenu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju