Velika količina kiše koja posljednjih nekoliko dana neprestano pada uzrokovala je zamućenje na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire područje grada Splita, javljaju iz splitskog Vodovoda.

Galerija


U dijelovima vodoopskrbnog sustava Splitskog Vodovoda voda je povišeno zamućena zbog zamućenja izvora rijeke Jadro, ali ispravna za piće. Ipak, preporučuje se njezino iskuhavanje za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

Vezani članci Poplava u Splitu, ilustracija Olujno nevrijeme na području Splita: Poplavili su podrumi, prometnice, bilo je odrona i kvarova električne infrastrukture Voda za piće (Foto: Getty Images) Splitski vodovod utvrdio da nema zagađenja: Ženi iz slavine ipak nije curila nafta...

"Prve analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, svi fizikalno-kemijski parametri sukladni su Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe NN 125/17, te očekujemo kako će svi mikrobiološki pokazatelji koji su u izradi biti također sukladni označenom Pravilniku 125/17, što ukazuje kako je voda kemijski i mikrobiološki ispravna za piće, no za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe, prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, savjetujemo preventivne mjere prokuhavanja.

O rezultatima Laboratorija za pitke vode tvrtke Vodovod i kanalizacija Split obaviješten je Nastavni zavod za javno zdravstvo, čiji stručnjaci preporučuju koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju", priopćili su iz Vodovoda.

Ranije danas javili su da je voda zamućena, ali tada je još bilo zaliha te su najavili da bi se uskoro mogla zamutiti u vodoopskrbnoj mreži na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira.