Uz niska primanja većini umirovljenika prioritet je kako se što jeftinije, a što kvalitetnije hraniti. Evo savjeta koje povoljne, a korisne namirnice za organizam uvrstiti u naše obroke, posebno u zreloj dobi.

Galerija


Ljetna ponuda na tržnicama zove na raskošan stol, o čemu umirovljenici s niskim primanjima mogu tek maštati.

Vezani članci Kuharske kalvarije - 10 Njihovo ''kuhanje'' je čista kalvarija, na društvenim mrežama pohvalili se remek-djelima DokiShop - CookXMat - 1 Tajna koju ti kuhari ne govore: Evo kako da ti se tijesto ne lijepi za podlogu

''Meni je skupo, ovo je 15 kuna, ali šta ćeš, moraš i to kupiti. Mi stariji bolesni moramo malo voća'', kaže Anđa iz Splita, a s njom se slaže i Mirjana: ''Bože moj ima kruva, i šta se kaže krumpira i kupusa i dobro je.'' 

Gleda se na svaku kunu

Prije kupnje okrene se svaka kuna. 

''A sve gledaju što je najjeftinije. Sve što je najjeftinije, a meso malo sebi mogu dopustiti'', kaže prodavačica Ana.

Kako prilagoditi jelovnike ekonomskim mogućnostima, profesionalci su podučili Splićane starije životne dobi.

''Od nekih skromnijih, jeftinijih namirnica, mogu napraviti kvalitetno jelo za sebe, svoje bližnje. Od bazičnih sastojaka napravili smo domaći kruh, domaće njoke, domaću tjesteninu. Tu je domaća šalša, blitva s krumpirom, malo plave ribe, od junećeg mesa smo napravili jedan gulaš'', objašnjava Željko Neven Nemec, predsjednik udruge ŠKMER.

Povoljno, a ukusno

Međusobno su se dijelili recepti za povoljna, a ukusna jela.

''Stavite inćune samo da proključaju nekoliko minuta, izvadite, dodajte sol, papar, maslinovo ulje, mediteranski lagano'', savjetuje Darko Marković.

''Recimo, pomu koja je u sezoni jeftina možete na milijun načina napraviti'', kaže Mirna Matošić.

''Riži treba najmanje dvadesetak minuta, u stvari da bude al dente. Ali kad je ovako u velikim količinama, onda je to i duže'', savjet je Zdravke Bučan.

Stručnjaci se slažu da nije jednostavno uz niska primanja zadovoljiti nutritivne potrebe.

''Ali zato uvijek postoji dobra kvalitetna sirovina, dakle plava riba, jeftinija. Kvalitetan izvor brzo probavljivih bjelančevina i protuupalnih omega masnih kiselina. I svakako izbjegavanje teških mesa'', kaže nutricionistica Dragana Olujić.

Upozoravaju i na nužan unos kalcija, čuvara koštanog sustava u zreloj dobi.

''Može se iznimno lako dobiti iz špinata i zelenog povrća, iz orašastih plodova i mlijeka i fermentiranih mliječnih proizvoda'', zaključuje nutricionistica Olujić. Do obroka korisnog za organizam uz samo malo organizacije, za što bi barem u mirovini trebalo biti vremena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr