Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježavanje praznika rada

Splitski radnici Vladi: Ne možemo ovo više trpjeti, na koljenima smo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tradicionalno obilježavanje Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, na splitskom Marjanu danas je imalo prosvjednu narav, a sindikalni predstavnici istaknuli su kako poručuju Vladi da mijenja svoj smjer u korist radnika ili će radnici na izborima smijeniti nju.

Skup na Marjanu organizirao je Savaz samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Splitsko-dalmatinske županije. Povjerenik splitsko-dalmatinskog SSSH-a Zoran Kačić je optužio Vladu da ne štiti nego ukida radnička prava.

Imamo Vladu koja ruši kolektivne ugovore i dodvorava se krupnom kapitalu i poslodavcima. Tražimo od Vlade da mijenja svoj smjer, a ako ga ne promjeni građani će promjeniti nju na izborima, rekao je Kačić.

Dodao je kako su sindikati bili strpljivi, ali više nisu. Narod i radnici više ne mogu ovo trpjeti, jer su bačeni na koljena, kazao je.

Naveo je i podatak kako je u splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno oko 50.000 nezaposlenih, a u Hrvatskoj oko 380 tisuća nezaposlenih. 'Između 85.000 i 100.000 ljudi u Hrvatskoj koji rade, ne primaju plaću. Imamo 1,2 milijuna umirovljenika sa sramnim mirovinama, te oko 1,3 milijuna siromašnih', kazao je Kačić.

>> VIDEO Dvadeset tisuća sindikalnih zvižduka premijeru i Vladi: 'Nije nas okupila oporba, nego jad i bijeda!'

Dodao je kako je na današnji sindikalni skup na Marjanu pozvan i splitski gradonačelnik Željko Kerum. Ali, kazao je Kačić, iz Kerumova ureda obrazloženo je da gradonačelnik nije u mogućnosti doći jer bi se njegov dolazak mogao protumačiti kao predizborni, pošto se ponovno kandidira za gradonačelnika.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević također je kritizirao aktualnu Vladu zamjerivši joj da problem nedostatka novca i nesiplaćenih plaća rješava otpuštanjem radnika. Smatra da Vlada treba krenuti agresivnije u pomaganje radnicima ako želi ostati na vlasti.

'Pozivam Vladu RH - napravite sve da zaposlite radnike, napravite sve da pokušate ostati na vlasti, ali jedino pod uvjetom da radnici vjeruju vama, ako vam radnici ne vjeruju, nećete ostati na vlasti', naglasio je Dragičević.

Dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić rekao je kako ne žele da hrvatska država bude poput džungle, da preživi onaj tko je jači, snažni i okrutniji, nego žele da svaki radnik ima jednako pravo na rad.

Međunarodno obilježavanje praznika rada nastavljeno je zabavnim programom, a tijekom dana okupljenima je podijeljeno 2.000 porcija graha. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO Mrsić: Neka sindikati oforme stranku i odu na izbore

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene