Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Splitski branitelji kazneno prijavili Pupovca i Milanovića zbog skupa u Srbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga oboljelih branitelja Splitsko-dalmatinske županije podnijela je danas glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću kaznenu prijavu protiv organizatora nedavnog skupa u Srbu i protiv govornika na tom skupu Milorada Pupovca, Zorana Milanovića, Ingrid Antičević Marinović i Srećka Reića zbog, kako navode, rasne i druge diskriminacije, širenja lažnih i uznemirujućih informacija te rušenja ustavnog poretka veličanjem komunizma.

Udruga u kaznenoj prijavi ističe da je uznemirena skupom u Srbu, gdje je prije četiri dana u organizaciji Srpskog narodnog vijeća svečano proslavljena 67. obljetnica ustanka naroda Like, tvrdeći da je riječ o izvrtanju povijesnih činjenica jer se, kako tvrdi Udruga, nije radilo ni o kakvom ustanku protiv fašista i njihovih pomagača, nego o ubijanju civila.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović - 1 Skandal među špijunima Milanović o malverzacijama i pronevjeri državnog novca u vojnoj obavještajnoj zajednici: "Izvješće je toliko porazno..." Slika nije dostupna Ekonomska odmazda Zbog Milanovićeve izjave o genocidu poduzetnik iz BiH povlači hrvatsku robu s polica

"Organizatori ovog skupa, govornici Milanović, Antičević Marinović i Srećko Reić Petica širili su lažne vijesti koje su uznemirile ili su mogle uznemiriti građane Hrvatske, obmanjivali i lagali, te narušavali javni red i mir, pozivali na rušenje ustavnog poretka RH", navode u Udruzi.

Iako saborski zastupnici, Milanović i Antičević Marinović (SDP) te Milorad Pupovac (SDSS) svojim govorima u Srbu odbacili su rezoluciju o osudi svih totalitarnih režima, koju je Sabor donio jednoglasno, ocijenila je ta udruga.

Udruga tvrdi da su 27. srpnja 1941. "združene četničko-komunističke snage", "pobunjenici", počinili zločin nad nekolicinom službenika i oružnika u Srbu, a da su u okolnim hrvatskim selima zlostavljali i poubijali većinu stanovnika, uglavnom djece, žena, staraca i "nešto mlađih muškaraca".

"I ovo je bio dan kojega su komunisti nametnuli kao dan ustanka naroda i narodnosti BiH, a tog dana isti scenarij za Hrvate odvijao se u Drvaru, Mliništima, Potocima, Ribniku, Srnetici, Prekraji, Kamenici i Grahovu", stoji u kaznenoj prijavi. U Udruzi ističu da su tad ubijani isključivo civili, te da nema ni govora o ustanku protivi fašista i njihovih pomagača, a da su činjenice, o kojima govore u opširnom priopćenju, provjerljive.

"Je li moguće da se ovo događa u suverenoj demokratskoj zemlji Hrvatskoj, da se netko danas usudi lagati i obmanjivati hrvatsku javnost, a da se pritom ne promisli o težini izgovorenog i možebitnoj odgovornosti pred zakonom za izgovoreno", stoji u prijavi Udruge, koja ističe kako je još više iznenađena činjenicom da su državna tijela prešutjela proslavu u Srbu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene