Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesnosne gužve

Split predstavio plan za novu prometnu regulaciju: Je li u pitanju još jedno neuspjelo privremeno rješenje?

Prometna regulacija u Splitu (Foto: Dnevnik.hr)
Prometna regulacija u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Prometna regulacija u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Split već godinama muku muči s prometnim kolapsom usred turističke sezone. Gradska uprava predstavila je svoj plan za novu prometnu regulaciju. Sav promet kroz splitsku luku, treću po veličini na Mediteranu, odvijat će se jednosmjerno. No stručnjaci tvrde kako to nije najbolje rješenje.

Uskoro nam slijede poznate scene nesnosnih gužvi i kolona prema splitskoj luci, jednoj od najvećih na Mediteranu. U ljetnim mjesecima prava je avantura doći do trajekta koji voze do obližnjih otoka. Splitska vlast za početak lipnja najavljuje uvođenje nove prometne regulacije. Ključna izmjena je da će se cijeli promet kroz luku odvijati jednosmjerno.

Pročitajte i ovo Kaštel zavijen u crno - 5 Tragedija u Kaštel Sućurcu Da se nije zamijenio za smjenu, iz gorućeg bi auta spašavao vlastitu obitelj: "To je nešto iz noćne more vatrogasaca" Prometna nesreća u Kaštel Sućurcu Potresna objava Brojni se opraštaju od poginule mlade majke: "Ostat ćeš zauvijek u našim srcima. Nećemo te zaboraviti"

''Cilj tog projekta je prije svega odgovoriti na velike i sve veće gužve svake godine prije svega u ovom prometnom epicentru grada Splita, u gradskoj luci. Gužve se sa čepovima koji se stvaraju posebno tijekom turističke sezone ljeti reflektiraju i na šire središte grada'', pojašnjava Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Splita.

Želja im je, kažu, ovim izmjenama osigurati bolju protočnost i što manje zastoja. Smatraju kako bi prema provedenim analizama ovo mogla biti dobra podloga za trajno rješenje. No u udruzi prometnih inženjera nisu oduševljeni predstavljenim projektom.

''Kod pretvaranja dvosmjernih prometnica u jednosmjerne pokušava se ubrzati prometni tok, a i pokušava se stvoriti neki prostor za promet u mirovanju, parking mjesta, što u ovom slučaju nije. Smatram da ovo rješenje nije dobro, nije tehnički održivo, a posebno nije dugoročno tehnički održivo. Zapravo jedino rješenje je ulagati u prometni sustav'', smatra Stanko Smodlaka, prometni stručnjak.

Najveći problem nove prometne regulacije mogao bi nastati na jednome mjestu. Preko jednotračne ceste uz sav taksi i autobusni prijevoz godišnje prođe pet i pol milijuna putnika i 800 tisuća vozila.

Građanima posebno smeta što se ovim rješenjem ukida velik broj parkirnih mjesta. A dugoročni plan gradske uprave je da Splićani svoje automobile zamijene javnim gradskim prijevozom.

Je li u pitanju još jedno neuspjelo privremeno rješenje, pokazat će se već za mjesec dana.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene