Jure Šundov (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Jure Šundov (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je da podiglo optužnicu protiv 58-godišnjeg muškarca zbog počinjenja kaznenog djela prijevare, za kojeg se neslužbeno doznaje da se radi o predsjedniku splitskog Gradskog vijeća Juri Šundovu (HGS).


Kako DORH navodi u optužnici podignutoj pred Općinskim sudom u Splitu, mušakrcu se na teret stavlja da je 30. prosinca 2005. godine podnio nadležnom tijelu pisani zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida i priložio 16 neistinitih liječničkih nalaza, lažno prikazujući da se od 18. srpnja 1997. do podnošenja zahtjeva kontinuirano liječio, te da o tome postoji vjerodostojna medicinska dokumentacija.

Vezani članci Slika nije dostupna Jure Šundov izabran za predsjednika splitskog Gradskog vijeća Slika nije dostupna Bezočna prijevara: Lažni vojni invalid oštetio državu za više od 750 tisuća kuna

"Članovi liječničkog povjerenstva su, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje posttraumatskog sindroma kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od 30 posto. Na osnovu navedenih liječničkih nalaza nadležno je tijelo 27. prosinca 2007. donijelo rješenje kojim se okrivljeniku od 1. siječnja 2006. priznaje svojstvo hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata IX skupine s 30 posto oštećenja organizma uslijed bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i pravo na osobnu invalidninu u mjesečnom iznosu od 153,00 kune", stoji u optužnici.

Upravo temeljem tog rješenja i rješenja donesenih u postupku priznavanja tog statusa okrivljeniku je od 1. siječnja 2006. do 30. travnja 2018. isplaćen ukupan iznos od 22.644,00 kuna na ime osobne invalidnine, a od 2008. do 2016. godine su, zbog korištenja olakšice za hrvatskog ratnog vojnog invalida, pri utvrđivanju poreza na dohodak umanjene godišnje obveze poreza i prireza u ukupnom iznosu od 248.120,73 kune. Okrivljenika se tereti da je počinjenjem opisanog kaznenog djela ostvario nepripadajuću imovinsku korist u ukupnom iznosu od 270.764,73 kune oštetivši državni proračun Republike Hrvatske, navodi se na kraju optužnice.

Podnio ostavku

Šundov je u razgovoru za Radio Split objavio da podnosi ostavku, i to dan nakon što je Općinsko državno odvjetništvo protiv njega podnijelo optužnicu. ''Hvala svim gradskim vijećnicima na dosadašnjoj suradnji, a ja dajem ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća, ali i gradskog vijećnika'', rekao je Šudov.

Podsjetimo, Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Split Goran Kotur osvrnuo se u srijedu navečer na optužnicu koju je zbog kaznenog djela prijevare Općinsko državno odvjetništvo podiglo protiv predsjednika Gradskog vijeća Jure Šundova, te ocijenio da je ona definitivno je razlog za ostavku Šundova.

"Splitski SDP je i ranije jasno iznosio svoj stav da prvi čovjek splitskog Gradskog vijeća ne smije imati takav upitnik iznad glave. U ovakvoj situaciji najbolje rješenje za Split je raspisivanje novih izbora. Naime, očito je da je vladajuća koalicija nakon godinu dana zaživjela samo u podjeli funkcija odnosno plijena, te da se koalicijski partneri ne mogu složiti ni oko toga je li njihov rezultat koji su ostvarili u godinu dana dobar ili loš", navodi u priopćenju Kotur.

Gradska vlast može opstati zahvaljujući glasovima vladajuće koalicije u Gradskom vijeću, ali ne može biti funkcionalna, pogotovo ne na kvalitetan način kakav je nužan za razvoj Splita, drži Kotur i zaključuje kako Splitu ne trebaju Potemkinova sela i prodaja magle, nego stvarni razvojni iskorak kakav u gradu nije viđen već desetljećima. (Hina)