Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gorući problem

Split: Nezaposlenost u rapidnom porastu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezaposlenost u Splitsko-dalmatinskoj županiji rapidno raste. Od 2008. porasla je za 12.000 ljudi. U Splitu je taj gorući problem tematizirao Ured za infomiranje Europskog parlamenta na prvom regionalnom forumu.

Na splitskoj burzi rada tisuće ljudi traže posao. 'Tražim posao, recimo srednje stručne spreme, ali znam šivati, znam kuhati, čistiti i čuvati djecu', kazala je jedna Splićanka. Takvih je sudbina mnogo. Analitičari tvrde - treba ukloniti prepreke koje stoje bržem zapošljavanju.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

'A to znači reforma na tržištu rada, prvenstveno one koje će povećati fleksibilnost, ali isto tako i mobilnost radne snage te ono možda što je najvažnije, a to je da se konačno počne ulagati u sustav obrazovanja koji će, onda, naravno uskladiti ponudu i potražnju za radnom snagom', kazao je ekonomski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.

>> Mladi poduzetnici: Oni obavljaju posao za druge

Europska unija namjerava se uhvatiti u koštac s problemom nezaposlenosti mladih. Hrvatska je tu u vrhu, odmah uz Grčku i Španjolsku. 'Jamstvo za mlade, instrument od preko 6 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2016. koji nudi mladim ljudima da nakon završenog obrazovanja dobiju ponudu ili za pripravništvo ili za staž ili za dodatno obrazovanje', kazao je Andrej Plenković, zastupnik u EU parlamentu.

Cilj je da se mladima na taj način omogući da steknu iskustvo, a trebali bi se okrenuti digitalnoj tehnologiji. 'Europsko vijeće će krajem mjeseca, onda i Europski parlament, raspravljati o stvaranju novog, jedinstvenog europskog digitalnog tržišta od Dublina do Dubrovnika. Hrvatska mora tu biti uključena i biti aktivna. Do 2020. planira se otvoriti 4 milijuna novih radnih mjesta upravo u digitalnoj ekonomiji', kazao je zastupnik u EU parlamentu Ivo Davor Stier.

Riječ je o području koje raste 8 posto na godinu. To znači da treba investirati u širokopojasni internet, ali i u obrazovanje kako bi bili konkurentniji na tržištu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene