Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pored splitske rive u ribarskoj lučici Matejuška građevinski radovi otkrili su zaostala eksplozivna sredstva. Grad je u pomoć pozvao nizozemsku tvrtku i platit će im dva i pol milijuna kuna. Odmah je planula afera s pričom da bi naša mornarica to obavila besplatno.


Bageri Cestara taman su se bili bacili na posao uređenja ribarske lučice Matejuška kad ono - municija iz drugog svjetskog rata u morskom mulju. Istina, nisu bombe nego meci. Ribari se nisu baš prestrašili. No, grad je odlučio osigurati radove. Na kraju je odabrao nizozemsku tvrtku za razminiranje. Nizozemci su bagerima doslovno navukli pancirke da osiguraju radnike. Iskopani mulj se ispire pa se odvoji municija.

Vezani članci Dječak Luka (Foto: Dnevnik.hr) Davali su mu manje od jedan posto šanse da preživi, ali očito nisu vjerovali u čuda: Luka je pobijedio sve izglede i postao nadahnuće svima Davor Dragičević ne odustaje tražeći pravdu za smrt sina Davida (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Zataškavanja izlaze na vidjelo: Svijet obišla priča o ocu koji ne odustaje tražeći pravdu za sina

No, iskrsla je afera. Iz krugova vojske je novinarima stiglo anonimno svjedočenje da grad dva i pol milijuna kuna olako daruju Nizozemcima, dok bi naši specijalci iz hrvatske mornarice to obavili besplatno. Čelnik komunale Splita uvjerava da je prethodno kontaktirao sve hrvatske nadležne službe. 'Zvao sam centar za razminiranje, specijalce splitske policije, a pitao sam i HRM', rekao je Ronal Rejo, pročelnik za komunalu Splita.

I dok se vijeća bi li vojska u ova mirnodopska, a krizna vremena mogla svojim radom više pomoći civilnom sektoru ribari cijeli posao čišćenja eksploziva na Matejuški ne shvaćaju ozbiljno. Pričaju kako daleko opasnijih i većih bombi ima nedaleko, pod splitskim Sustipanom odakle su ih kao djeca ronili. Priznaju grijehe, metke u kojima nije bilo puno baruta bacali su tu, u more Matejuške. Nizozemci bi za koji dan trebali završiti sa radovima. No mnogi će se sa čuđenjem pitati je li moguće da nakon krvavog rata i brojnih razminiranja u zemlji zaista nemamo stručnjake za vađenje zaostalih metaka iz plitke gradske lučice.