Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za Srđ

Split: Dubrovčani zbog Srđa tužili Ministarstvo zaštite okoliša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravnome sudu u Splitu danas su Zelena akcija, Inicijativa "Srđ je naš" i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) predali tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša kojom od suda traže da poništi rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš golfskog resorta na Srđu u Dubrovniku.

Predstavnik "Zelene akcije" Enes Ćerimagić rekao je novinarima ispred Upravnoga suda u Splitu kako će oni na sudu dokazivati da je 'enormna izgradnja koja se planira na platou Srđa nezakonita' te da je riječ o manipulaciji koja se temelji na tumačenju koje je 'zaostatak notornog Zakona o igralištima za golf'.

>>Evo što Vlada predlaže u zakonu zbog kojeg Holy prijeti napuštanjem SDP-a

'Smatramo kako je bitno dokazati da je takva interpretacija zakona pogrešna jer - ako bi se dopustilo takvo tumačenje zakona, to bi omogućilo tsunami apartmanizacije po cijeloj obali. Dubrovnik bi tu samo bio prvi primjer nedopustivog napada na najvrjedniji prostor koji Hrvatska ima', istaknuo je Ćerimagić.

Još jedna od točaka tužbe je i manipulacija opsegom samog zahvata jer procjena utjecaja na okoliš, dodao je Ćerimagić, nije uzela u obzir utjecaj više od 400 apartmana, nego je procijenila samo utjecaj polovice smještajnih kapaciteta koji su planirani u sklopu zahvata na Srđu.

Podnositelji tužbe smatraju da je nedopustivo trgovanje zdravljem Dubrovčana te će svjedočenjima i vještačenjima neovisnih stručnjaka dokazivati da studija nije adekvatno procijenila utjecaj na okoliš, najavili su.

Predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) Hrvoje Hrabak rekao je kako su tu ponajprije zato što je slučaj Srđa 'paradigmatski slučaj' za razvoj na cijeloj hrvatskoj obali, a standardi koji se postavljaju u tom postupku bit će i te kako važni za sve ono što će se ubuduće događati.

'Važno je naglasiti da nije procijenjen utjecaj gradnje na široku okolinu jezgre Dubrovnika, te dodati da se ovim prijedlogom urbanističkog plana zapravo dopušta obujam izgradnje i ne korenspondira s podatkom o 1200 ležajeva koji stoji u planskoj dokumentaciji, nego se navodi nominalno podatak o 1200 ležajeva, ali se uz neke ležajeve vodi standard o 170 kvadrata po ležaju, zbog čega je ukupni volumen izgradnje puno veći nego što je potreban', objasnio je Hrabak i dodao kako broj postelja zbog toga može dosegnuti 3000.

'Riječ je o obuhvatu veličine četiri dubrovačke Mokošice. To je jedna od pravnih bitaka koje smo počeli vezano uz taj projekt i vodimo je izvan Dubrovnika, a ovim putem pozivamo Dubrovčane da se o ovome za osam dana izjasne na referendumu', rekao je Marko Ercegović iz Inicijative "Srđ je naš". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene