Prijavili su ih policiji i svim mjerodavnim institucijama, kažu da im uništavaju imovinu, ugrožavaju sigurnost u prometu i iznad svega, od njihove vike ne mogu spavati. Riječ je o okršaju Splićana i - paunova! Na tvrđavu Gripe dovela ih je bivša JNA. Danas ih ima 50-ak i još se množe. Komunalci Grada Splita pozivaju zainteresirane na udomljavanje ovih prekrasnih, ali bučnih ptica.


"Oni krešte od jutra do sutra. Mi ih zalijevamo vodom, krumpirima ih gađamo, ali se uvijek iznova vraćaju", kaže Splićanin Joško Jaković

Vezani članci Mario Jurič Je li požar u Splitu povezan s nekim od prijašnjih? U garaži izgorjelo 14 vozila i motocikala Udruga Domine Split razvila je crnu zastavu s porukom protiv nasilja nad ženama Splitom se zavijorila crna zastava Udruge Domine: "Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje"

Tako otprilike govore stanari splitskog naselja Gripe. A u parkiću iza njih prekrasni paunovi mirno šetaju, šire rep i glasaju se. Upravo to sustavno glasanje izluđuje stanare, a najgore kada ih se skupi desetak i više pod prozorima, pa još noću.

"Dok ih je bilo 10-ak u redu. Ali kad ih je 50... To je prevršilo svaku mjeru", kaže stanar Neven Čatipović

Uspoređuju ih sa navijačkim trubama vuvuzelama.

"To je katastrofalan osjećaj kad se probudim u tri u noći a paun dreči na garaži. Ja se dignem da ga pogodim štapom i padnem u susjedovo dvorište i tako ljut sve prijavim policiji".

I tako su paunovi s Gripa prijavljeni policiji, veterinarima i gradskim komunalcima. Zaustavljaju promet, jedu povrće u vrtu...

"Na aute se penju. Imamo par slučajeva gdje su ogrebana vozila".

No, ima i onih koji brane paunove.

"Ne mislim da su nasilni, ne mislim da su teroristi. Sve skupa mi to izgleda pomalo smiješno. To bi trebalo ograditi i urediti, dovoditi djecu. To može biti odlična priča", smatra Ivica Bubalo.

Za sada su paunovi prepušteni sami sebi i volonterima. A Grad je danas pozvao sve zainteresirane da se jave gradskoj komunalnoj službi - za udomljavanje.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju