Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lipicancima spašenima od gladi prije tri i pol godine u Srbiji ponovno prijeti ostanak bez hrane. Sudbina lipičke ergele sve je neizvjesnija.


Hrvatski centar za konjogojstvo prestao je plaćati račune, a konačno rješenje koje bi značilo opstanak ergele, poput one đakovačke, još nije pronađeno.  Lipicanci su proživjeli ratna razaranja i glad u Srbiji i njihov povratak kući donio im je tek tri godine mirnoga života. Sudbina njihovog doma sada postaje ponovno upitna jer je novca sve manje otkad su Vladinom odlukom đakovačka i lipička ergela pripojene.

Vezani članci Lipicanci Državne ergele Đakovo (Foto: Davor Javorović/Pixsell) "Posudio" lipicanca koji je skončao pod vlakom: Ravnatelj Državne ergele Đakovo podnio ostavku Slika nije dostupna HSS: U Srbiji izgladnjuju naše lipicance

>> Prosvjed u Đakovu: 'Ivo odjedrio, Jadranka sjaši'

'Bili smo prisiljeni da moramo tako postupiti i da odluku Vlade moramo poštovati.  Ergela Lipik je ni na zemlji ni na nebu kao što kažu', tvrdi sindikalni povjerenik u lipičkoj ergeli Marijan Stubičan. Prostorije ergele nalaze se na privatnom vlasništvu lipičke tvrtke Poljoprivreda i centar za konjogojstvo hrvatske najam im ne plaća već mjesecima tako da se dug popeo na 400 tisuća kuna.

Sjena lipicanci imaju još najviše za 5 dana a nakon toga bi ih mogla zadesiti glad kakvu su već prolazili u Srbiji. 'Imamo informacije da će se ergela Đakovo vratiti na staro. Znači rješenje je sada HCK ergela Lipik trebaju tu vidjeti kako bi se to riješilo', kaže v.d. ravnatelja Hrvatskog centra za konjogojstvo Pavo Sabolski. Nudi se javno-privatno partnerstvo vlasnika prostora i grada Lipika. To bi omogućilo i rasprodaju vrijednih grla.  Poručuju uzoru na Đakovčane kako će svoje lipicance braniti i na ulicama ako za to bude potrebe.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju