Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u Đakovu

Prosvjed u Đakovu: 'Ivo odjedrio, Jadranka sjaši'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Đakovu je održan prosvjed zbog pripajanja Državne ergele lipicanaca Hrvatskom konjogojskom centru-Ergeli Lipik.

Na prosvjedu, koji je organizirao grad Đakovo, u znak podrške đakovačkoj državnoj ergeli lipicanskih konja, protiv odluke Vlade o pripajanju te ustanove Hrvatskom centru za konjogojstvo Ergeli Lipik, okupilo se nekoliko stotina ljudi.

Pročitajte i ovo Božićni bal lipicanaca - 1 NA DVORU SNOVA Božićna bajka na istoku Hrvatske s predivnim lipicancima: "Vraća u mladost, vraća u djetinjstvo" Slika nije dostupna Ministarstvo potvrdilo "Posudio" lipicanca koji je skončao pod vlakom: Ravnatelj Državne ergele Đakovo podnio ostavku

>> Gradonačelnici Đakova i Lipika u sukobu zbog ergele

Prosvjed je održan na trgu Franje Tuđmana, a prosvjednici su bili 'oboružani' traktorima i transparentima. 'Sanader je odjedrio, Jadranka neka sjaše', 'Ostav' nam konje! Vodi si Pahora u Lipik!', 'Đakovo se mora razvijati, a ne razbijati', samo su neki od transparenata koje su nosili Đakovčani.

Gradonačelnik Zoran Vinković rekao je kako je ovo dan kada traže ostavku ministra uprave Davorina Mlakara i ravnatelja Hrvatskog centra za konjogojstvo Mate Čačića. Ponovio je zahtjeve  Đakova za preseljenje sjedišta centra u Đakovo te Vladi poručio kako je ovo zadnji prosvjed upozorenja Đakovčana.

‘Ne promijeni li Vlada svoju odluku o pripajanju đakovačke ergele centru i ergeli u Lipiku, organizirat ćemo blokadu prometa u Đakovu, pa i Slavoniji i Hrvatskoj’, najavio je Vinković.

'Nećemo stati s prosvjedima'

Svih pet predstavnika seljačke koordinacije: Tomislav Pokrovac, Josip Zmaić, Mato Brlošić, Vinko Pipić i Dragutin Dukić, dali su podršku Gradu Đakovu i izrazili svoje protivljenje Vladinoj odluci, zatraživši da Vlada odustane od pripajanja Ergele Đakovo Lipiku. Dali su joj rok od deset dana da povuče svoju odluku, inače planiraju krenuti u blokadu Slavonije i Zagreba.

‘Nećemo stati s prosvjednim aktivnostima sve dok Vlada ne povuče svoju odluku’, rekao je Pokrovac, a Zmaić ocijenio kako je 'slučaj Ergela' izmišljeni problem kojim, rekao je, Vlada želi odvući pažnju javnosti sa stvarnih problema.

Potporu đakovačkoj Ergeli u ime Osječko-baranjske županije dao je dožupan Željko Kraljičak. Gradonačelniku Lipika poručio je kako nema ništa protiv Lipika i tamošnje ergele, već da se zalaže da obje ergele imaju svoju samostalnost, svoju pravnu osobnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene