Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izvanraspravno vijeće sisačkoga Županijskog suda donijelo je rješenje ‘o obustavi izvršenja kazne’ Milanu Španoviću iz Gline, kojeg je zbog ratnog zločina protiv civila 1994. u odsutnosti osudio na zatvorsku kaznu od 20 godina, a koji je na temelju međunarodne tjeralice izručen Hrvatskoj iz Velike Britanije, te mu je odredilo pritvor do glavne rasprave u obnovljenome kaznenom postupku protiv njega, priopćila je glasnogovornica, sutkinja Snježana Mrkoci.


Obnovljeno suđenje Španoviću na Županijskome sudu u Sisku najvjerojatnije će početi krajem rujna, najavila je Mrkoci. Španović je u odsutnosti osuđen kao pripadnik srpske paravojske za ratne zločine počinjene nad civilima u Maji i Svračicama, mjestima na području Gline, tijekom kolovoza 1991. U odsutnosti je osuđen jer je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba sudjelovao u mučenju hrvatskih civila u Maji i Svračicama, na području Gline, te u pljački i paleži imovine Hrvata u tim mjestima.

Vezani članci Nikola Grmoja Grmoja primio donaciju od 10 eura, Povjerenstvo pokrenulo postupak: "Što reći, koju posluku porati?" Slika nije dostupna Milan Španović osuđen ali pušten na slobodu

>> VIDEO: Vrhovni sud odobrio ponovno suđenje Španoviću

Županijski sud u Sisku raspisao je 1994., nakon izricanja osuđujuće presude, međunarodnu tjeralicu za Španovićem, koji je bio nedostupan hrvatskome pravosuđu. Za Španovića i njegov identitet doznalo se u listopadu 2006., kad je u prodavaonici u Suttonu, u Velikoj Britaniji, počinio krađu. Tada je utvrđeno da je osam godina živio u Carshaltonu, u okrugu Surreyu, u Velikoj Britaniji, te je Republika Hrvatska pokrenula postupak za njegovo izručenje.

>> Britanija Hrvatskoj izručila Milana Španovića

Velika Britanija izručila je Španovića Hrvatskoj 19. kolovoza te ga je u zagrebačkoj zračnoj luci predala hrvatskoj policiji, koja ga je privela u sisački zatvor. Vrhovni sud Republike Hrvatske jučer je dopustio obnovu procesa Milanu Španoviću. (Hina)