Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duga Resa

Spalionici Davora Patafte zabranjen rad na 6 mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zaštite okoliša oduzelo je na šest mjeseci tvrtki T 7 VIS dozvolu za zbrinjavanje opasnog otpada suspaljivanjem otpadnih ulja u energani Pamučne industrije u Dugoj Resi jer se nije držala odredbi o omjeru opasnih otpadnih ulja i ostalih energenata niti propisa o zaštiti okoliša.

Tvrtka T 7 VIS Davora Patafte dobila je rok od šest mjeseci da svoje postupanje uskladi s dozvolom i propisima zaštite okoliša ili će trajno ostati bez dozvole, priopćeno je iz kabineta ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branka Bačića.

Privremeno oduzimanje dozvole na šest mjeseci predstavlja dodatnu mjeru s obzirom na to da se operater ni nakon pečaćenja ventila nije pridržavao propisa, te višekratno nije poštivao stavke iz dozvole za suspaljivanje otpadnih ulja u energani pogona u Dugoj Resi, piše u priopćenju.

Dozvolom Ministarstva dopušteno je suspaljivanje 40 posto otpadnih ulja i 60 posto loživog ulja.

Nakon što su od veljače ove godine ekološke udruge i građani prosvjedima i peticijama ustali protiv djelatnosti spaljivanja opasnog otpada zato što izaziva probleme s dišnim putovima i žarenjem očiju, inspekcija zaštite okoliša je provela nadzor i utvrdila da su se spaljivala otpadna ulja za motore i zupčanike kao jedini energent.

Inspekcija je stoga 1. srpnja tvrtki T 7 VIS naredila privremenu obustavu obavljanja djelatnosti gospodarenja otpadom u pogonu jer se ono ne obavlja u skladu s dozvolom i tada je zapečaćen ventil u crpnoj stanici kojim se onemogućava uporaba otpadnih ulja za spaljivanje.

Ministarstvo je ranije ovog mjeseca objavilo da je inspekcija zaštite okoliša donijela ukupno pet rješenja kojima se nalaže tvrtki usklađenje sa propisima o zaštiti zraka i otpadu, te je protiv tvrtke podnijela ukupno četiri optužna prijedloga i jednu kaznenu prijavu.

Karlovačka Županijska skupština je 12. srpnja jednoglasno zaključila da se provjeri zakonitost izdane dozvole za skladištenje i suspaljivanje opasnog otpada varaždinskoj tvrtki T 7 VIS u Dugoj Resi.

Novoregistrirana udruga Građanska inicijativa Duga Resa najavila je za nedjleju prosvjedni koncert u sklopu akcije 'Želimo čist zrak i rijeku Mrežnicu', a javnu potporu toj akciji na prosvjednom koncertu u Parku Villa dat će Udruga Lag Vallis Colapis, Planinarsko društvo Vinica, Klub podvodnih aktivnosti Vodomar i dugoreški ribiči. (Hina)

Pročitajte i ovo Petar Jelenić, obrtnik "Frustrirajuće je" Mladi poduzetnik već teško spava: "Ako se i dogodine nastavi ista priča, to može dovesti samo do smanjenja plaća i otpuštanja" Ilustracija "svaki je dan važan" I Split se snašao: Pogledajte zašto ipak neće sve biti zatvoreno nedjeljom

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene