Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regionalni div

Spajanjem Agrokora i Mercatora nastat će najveći trgovački lanac od Poljske do Turske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od sinoć je i službeno potvrđeno da je hrvatski Agrokor Ivice Todorića kupio najveći slovenski trgovački lanac Mercator. Spajanjem tih tvrtki nastaje najveće poslovno carstvo u ovom dijelu Europe.

Ovaj potez pokazuje snagu dijela domaćeg gospodarstva koje predstavlja Agrokor, unatoč činjenici da bilježimo 5 godinu recesije, da je ovo doista posao stoljeća u Hrvatskoj koji je izrodio jednu novu gigatsku tvrtku koja će imati čak 60.000 zaposlenika i oko 7 milijardi eura prihoda.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić - 2 Preokret Vrhovni sud odbio zahtjev DORH-a u slučaju Agrokor: Vještačenje ostaje zakonit dokaz Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske"

Bit će to, zapravo, najveći trgovački lanac u centralnoj i istočnoj Europi ili najveći lanac od Poljske do Turske. Nova velika tvrtka sada će se puno lakše nositi sa još snažnom europskom konkurencijom, ali ovakvo spajanje, naravno, otvara i nove, još veće mogućnosti za proizvođače jer sam Ivica Todorić je preuzimanje komentirao rekavši da je cilj dizanje učinkovitosti, što znači više posla i veća proizvodnja.

U Hrvatskoj je već najveći, a sada postaje najveći trgovački igrač u centralnoj Europi. Nakon što je na Ugovor sa 12 prodavatelja Mercatora stavljen potpis, Ivica Todorić je kroz priopćenje poručio: 'Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorciju Mercatora koji su odlučili iskazati nam povjerenje i dati priliku da zajedno s Mercatorom podignemo učinkovitost poslovanja'.

>>
SLUŽBENO JE: Todorić preuzima Mercator!

Novi regionalni gigant zapošljavat će 60.000 djelatnika. Robu će prodavati u 3.500 trgovina u 9 država. Procijenjeni prihodi biti će oko 7 milijardi eura. Stručnjaci kažu da su ovakva spajanja nužnost i ostalih domaćih industrija.

'Spajanje Mercatora i Agrokora otvara jednu posve novu priču u regionalnim okvirima. Naime, stvara se nešto što je bilo poželjno da se stvorilo prije 5 ili 10 godina na ovim prostorima jer bi time se ojačala konkurentnost u odnosu na sve velike sustave koji dolaze iz EU', kazao je Drensilav Žekić, predstavnik Privredne komore Srbije u Zagrebu.

S pripajanjem Mercatora dobiva nove police dućana u novim državama, iako je Mercator iz nekih najavio povlačenje. Domaći proizvođači hrane veliki posao vide i kao svoju šansu za rast.

Predsjednik Josipović, također, smatra da će spajanje imati pozitivne efekte za obje strane. 'Mislim da kupnja pokazuje i vitalnost jednog dijela našeg gospodarstva. Širit će se tržište i mislim da će proizvodi iz Hrvatske više nalaziti mjesto i na policama u Sloveniji i obrnuto', kazao je.

Ministar financija Slovenije na pitanje o prodaju Mercatora kratko je odgovorio da se Vlada do sada nije miješala pa neće ni sada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene