Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako već 2 godine ima Potvrdu o razminiranosti koja jamči potpunu sigurnost, u Nacionalnom parku Krka - ponovno su pronađene eksplozivne naprave. Na nepristupačnom terenu unutar parka otkriveni su dijelovi kazetne bombe - čak 20 takozvanih 'zvončića'.


Usred šume na zaštićenom području - eksplozivna opasnost. 500 metara od Skradinskog buka krili su se 'zvončići'. 'Sumnjiva površina veličine 3 hektara pregledana je od 13. do 16. ožujka, kada je pronađeno 20 komada kazetnog streljiva, koje je u potpunosti uklonjeno 17. ožujka', rekla je Katia Župan, glasnogovornica NP Krka.

Vezani članci Slika nije dostupna NATO: Gadafijeve snage minirale okolicu Misrate Slika nije dostupna Slavonski Brod: U kanalu pronađena minsko-eksplozivna sredstva

A još prije 2 godine područje parka proglašeno je potpuno sigurnim. Nakon što su pirotehničari odradili posao uručena je i Potvrda o razminiranju. Pitanje je - kako su zvončići ostali.

Bez mina do polovice studenoga u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji

'To je inače problem, nedostatak cjelovitih informacija kad govorimo o, o takvoj vrsti streljiva, odnosno, o kategoriji neeksplodiranih ubojitih sredstava. Tu ne možete evidentirat, za razliku od minskih, recimo, zapisnika i broja mina i ovih poznatih minskih polja', kaže Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

Srećom, naprave su se nalazile na nepristupačnom terenu i daleko od staza za posjetitelje. 'U nijednom trenutku nisu bili ugroženi ljudski životi, ni posjetitelja, ni lokalnog stanovništva', dodaje Katia Župan.

Svi koji dolaze na Krku nadaju se da je to bila posljednja skrivena opasnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook