Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80 milijuna kuna troška

Bez mina do polovice studenoga u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim same veličine investicije, važnost navedenih poslova razminiranja ogleda se i u zapošljavanju gotovo svih kapaciteta sustava protuminskog djelovanja, rekao je ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec.

Pošto su prošle godine od mina očišćene Dubrovačko-neretvanska i Virovitičko-podravska županija, do polovice studenoga ove godine mina više ne bi trebalo biti ni na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, rečeno je na predstavljanju početka radova na razminiranju šumskih površina na području grada Vinkovaca te općina Starih Jankovaca i Tordinaca, za što će se potrošiti 80 milijuna kuna, od kojih 60 iz državnog proračuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom

Riječ je o četiri projekta površine 10 četvornih kilometara s kojima se počinje ostvarivati strateški cilj ove godine, a to je cjelovito rješavanje problema s minama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, rekao je ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec, dodajući kako je razminiranje Vrapčane, nedaleko od Vinkovaca, površine pet četvornih kilometara, najveći projekt HCR-a za razminiranje od njegova osnutka.

Milanović: Uskoro će cijela Hrvatska biti očišćena od mina

"Osim same veličine investicije, važnost navedenih poslova razminiranja ogleda se i u zapošljavanju gotovo svih kapaciteta sustava protuminskog djelovanja", istaknuo je Jakopec, dodajući kako je u razmiranje u Hrvatskoj dosad potrošeno 4,5 milijarda kuna, od kojih je 60 posto osigurano iz državnog proračuna.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić najavio je da bi se sljedeće dvije godine u Hrvatskoj trebale razminirati sve poljoprivredne površine. Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s HCR-om radi na planiranju i provedbi projekata koji će se financirati novcem iz programa ruralnog razvoja. Riječ je o 30 četvornih kilometara poljoprivrednih površina koje će se razminirati s 30-ak milijuna eura nepovratnog novca iz tog programa. Sljedeće godine iz tog izvora razminirat će se dodatnih 20 četvornih kilometara poljoprivrednih površina, čime će se ukloniti opasnost od mina sa svih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj, rekao je Vasić.

Podsjetivši kako bi Hrvatska po planu trebala biti razminirana do 1. ožujka 2019., ravnateljica Ureda za razminiranje Dijana Pleština poručila je kako novca za razminiranje ima i može se dobiti, ali samo uz predočenje dobrih projekata.

STRAVA: Uklanjaju oznake koje upozoravaju na mine, pa prodaju zemljište

"Iz državnog proračuna se daje koliko se može, ali to nije jedini izvor iz kojega se novac pribavlja", rekla je i dodala da je dolazeći u Vinkovce doznala da je vlada Švicarske za projekte razminiranja u Hrvatskoj odobrila tri milijuna švicarskih franaka.

Kada smo kandidirali projekte, rečeno nam je kako je na raspolaganju samo 500.000 franaka, ali odobrili su nam šest puta više. Dakle, može se i novca ima. Treba samo imati dobre i kvalitetne projekte, istaknula je Pleština.

Na predstavljanju su govorili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i član Uprave Hrvatskih šuma Ivan Ištok, koji je rekao da su Hrvatske šume od 2002. godine u razminiranje šumskih površina uložile više od 420 milijuna kuna, a ove godine za to će izdvojiti 25 milijuna kuna. Podsjetio je kako je 1997. godine pod minama bilo 243.000 hektara šuma, a danas i minski sumnjivo nešto više od 38.000 hektara šuma na kojima ima oko 2,2 milijuna kubika nedostupne drvne zalihe.

Po podatcima HCR-a, u Hrvatskoj je još minski sumnjivo 527 četvornih kilometara površine u 10 županija te 78 gradova i općina. Na tom je području oko 61.000 minsko-eksplozivnih naprava. Od posljedica mina u Hrvatskoj je dosad stradalo 1979 osoba, od kojih je 511 poginulo. U Vukovarsko-srijemskoj županiji stradale su 234 osobe, od kojih su 63 poginule. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene