Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javno, a tajno

SOA dobiva nove ovlasti, stižu upozorenja: ''Bit će problema''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sve je izvjesnije da će jedna od agencija koje čine tajnu službu u Hrvatskoj, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), postati novi domaći regulator.

 Prema prijedlogu novog Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, koji je u javnoj raspravi primio više od sto komentara, SOA bi nadzirala internetsku zaštitu kritične državne infrastrukture.

Na prvu logično, dok se iz Zakona ne shvati da će pod "kritičnu infrastrukturu" država popisati i obvezati i veći broj privatnih tvrtki.

Marko Rakar, IT stručnjak i najglasniji kritičar te ideje, kaže da se tako SOA pozicionira ne samo kao tijelo koje će provoditi nadzor, nego i kao regulator.

''Čak i ako ignoriramo činjenicu da mandat koji im ovaj Zakon daje nije u skladu sa zakonskom ulogom SOA-e, puno veći problem je u tome što imamo obavještajnu agenciju koja se bavi stvarima koje bi po svojoj prirodi trebale biti riješene kroz javni i otvoreni proces'', smatra Rakar, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zdravstvena mreža Kako do lijekova? E-Recept izdan u Hrvatskoj vrijedi i u nekoliko zemalja Unije, a uskoro i u cijeloj EU

Pročitajte i ovo Janje u automobilu Nesvakidašnji prizor Majka ga je odbacila, a njemačka obitelj odlučila ga je iz Hrvatske povesti kući: U priču se uplela i policija, malo ih je sve iznenadilo

Navodi da je kibernetička zaštita sličnija preventivnoj i primarnoj zdravstvenoj zaštiti ili, primjerice, sigurnosti u prometu nego pitanjima kriminala i obavještajne djelatnosti kojima se SOA inače bavi.

''Ovim Zakonom će se SOA, kao zatvorena i netransparentna organizacija, biti prisiljena baviti temama i razinom komunikacije s tisućama pravnih subjekata s kojima inače nema doticaja, i to na načine koji su u direktnoj suprotnosti s temeljima obavještajne djelatnosti'', upozorava Rakar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene