Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čitavu Hrvatsku zameo je snijeg, a u Gorskom Kotaru, došao je ljudima i do visine trbuha. Gorani su olujno nevrijeme krstili imenom, kako gdje, 'Vatroslav' ili 'Andreja'.


Snijeg i jak vjetar odsjekli su jug Hrvatske od unutrašnjosti. Olujna bura digla je krov s osnovne škole u Rijeci. Nastave nema, a vatrogasci saniraju štetu, no štete su zabilježene i na području Pule i okolici. Popucale su grane stabala, a neke su brodice potopljene. Goranska i Lička sela zatrpana su pod snijegom visine oko jednog metra.

Vezani članci Poplava Županja Voda ulazila u podrume i kuće: U Županji se otklanjaju posljedice velikog nevremena, vatrogasci od jutra na terenu Urušena kuća u Našicama - 3 Poplave u Slavoniji: Kod Našica se urušila kuća 80-godišnje bake, tijekom večeri zbog nevremena stradala i Županja

Kaos vlada na svim prometnicama, a ralice rade punom parom. Na cestama kroz Liku i Gorski Kotar obavezna je zimska oprema. Nevjerojatno, ali ima vozača koji ignoriraju upozorenja HAK-a te se voze na ljetnim gumama, riskirajući ne samo svoje živote, već i živote drugih sudionika u prometu. 'Ljudi krenu, voze neprilagođenim brzinama i dolazi do problema, ako budu poštovali našu signalizaciju, neće imati problema', ističe Valentin Crljenko, djelatnik na autocesti Rijeka-Zagreb.

Kolaps prometa je i u Zagrebu, a u samo 4 sata zagrebačka policija primila je 70-ak dojava o nesrećama. Zatvorena je i Sljemenska cesta, a odlazak na posao gotovo je nemoguća misija. Otkazano je i više od 30-ak autobusnih linija prema Rijeci, Istri, Zadru i Splitu, a gotovo 460 ih na dan s autobusnog kolodvora vozi u svim smjerovima. 'Savjetovao bih putnicima iz Zagreba koji putuju da još pričekaju još današnji dan i da se ne upućuju na putovanje, nego da pričekaju sutrašnji dan kada očekujemo svi mi da će se ove vremenske prilike stabilizirati', poručio je Ljudevit Gračanin, iz Autobusnog kolodvora Zagreb.

Zbog orkanske bure za sav je promet zatvorena Maslenica. Jedina veza sjevera i juga je državna cesta Zaton Obrovački-Gračac. Njome ne smiju prometovati šleperi, koje po svemu sudeći očekuje hladna i duga noć.