Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Snijeg i vjetar blokirali ceste, otoci odsječeni od kopna, udari bure i do 205 km/h

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snježno nevrijeme praćeno jakom, na udare olujnom burom, pogodilo je tijekom dana veći dio Hrvatske. Otoci su bili odsječeni od kopna jer su trajektne linije bile u prekidu.

Najjači udar olujna bura je dosegnula na Krku, od čak 205 kilometra na sat zbog čega obala prometno odsječena od kopna.

Pročitajte i ovo Poplave u Dubaiu - 2 Nezapamćeno nevrijeme Ujedinjeni Emirati saniraju štetu: Najmanje jedna osoba poginula, zračni promet otežan Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..."

Na krčkom mostu zabranjen je sav promet.

Bura puše od jučer, a najsnažnije udare bilježi tijekom jutra.

Prekinut je trajektni promet s Cresom, Rabom, Pagom, Hvarom i Pelješcem.

Riječki vatrogasci imali su pune ruke posla, u tri su veća požara izgorjeli jedan apartman te kat i potkrovlje kuće, kao i četrdeset požara na dimnjacima. 

Ulice su pune iščupanih stabala, reklama i krovova.

Zbog 40 centimetara snijega prometno je odsječena i gotovo cijela Imotska krajina. Neko su vrijeme ostali i bez električne energije. Snijeg je padao i jutros. 

Nevrijeme je zahvatilo i mjesto Srinjine kod Splita. 

Snažan vjetar i kiša odnijeli su krov osnovne škole koji je odletio u susjedne vrtove. 

Srećom nema ozlijeđenih, a nastava je do daljnjeg odgođena. Vatrogasci na terenu pokušavaju sanirati posljedice.

Snježna mečava u Imotskoj krajini

Na najvišem vrhu Sv. Jure na Biokovu u sedam sati izmjerena je temperatura od -4 ° C, a snijega ima i do 30 cm.

Sve raspoložive snage cijele su noći bile na terenu, pa je većina državnih i važnijih županijskih cesta uglavnom čista. Međutim, poteškoće stvara novi snijeg.

Na svim važnijim cestovnim pravcima obavezna je zimska oprema.

Podvelebitska naselja ostala su bez struje 

Orkanska bura sinoć je oštetila električnu mrežu zbog čega su bez struje ostali južni dijelovi grada Senja i više podvelebitskih naselja, izvijestila je Hrvatska elektroprivreda, čiji djelatnici još ne mogu izići na teren sve dok orkansko nevrijeme traje.

Bura je u podvelebitskom primorju slomila više električnih stupova i urušila čelični stup na 35 kV dalekovodu Jablanac - Biluća. 

Bez struje je oko pet tisuća stanovnika od Senja, Jablanca pa do Barić Drage, u kvaru je i dalekovod Novalja - Lun, ali dok bura ne oslabi, nemoguće je organizirati ekipe na otklanjanju kvarova. 

Vijavica i olujna bura otežavaju promet

Bura je nasukala jedan tegljač na Jadranskoj magistrali blizu Svete Marije Magdalene. Magistrala je, inače, na dionici Senj - Sveta Marija Magdalena zatvorena za sav promet.

Teškoća u prometu ima i na koreničkom području gdje od noćas stoji više desetaka kamiona i tegljača.

Na tom području jak vjetar stvara snježne nanose i smanjuje vidljivost, a za sav je promet zatvorena dionica Ličke magistrale Korenica - Pećani te promet teče obilazno preko Bunića i Debelog Brda.

Snježna vijavica i zimski uvjeti otežavaju promet u Gorskom kotaru, Lici i dalmatinskom zaleđu, a olujna bura cestovni i trajektni promet u Primorju i Dalmaciji.

Zbog jakog nevremena koje je jutros zahvatilo dio otoka Hvara, u prekidu je trajektni promet na liniji Drvenik - Sučuraj na otoku Hvaru, doznaje se u riječkoj Jadroliniji.

Od 6 sati u prekidu je trajektni promet Makarska - Sumartin na otoku Braču, trajekt ne plovi niti na liniji Split-Supetar. Prekinut je trajektni promet i s otocima Pagom na liniji Prizna-Žigljen te s Rabom na liniji Jablanac-Mišnjak.

Zbog olujne bure zabranjen je promet za sva vozila između čvorova Sveti Rok i Posedarje na autocesti A1 Zagreb-Split-Šestanovac, Jadranskom magistralom (D 8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, državnom cestom D 54 Maslenica-Zaton Obrovački i Krčkim mostom, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog snježne vijavice za sav su promet zatvorene dionice: D 1 Gračac-Knin i Pećane-Korenice, D 218 Otrić-Brotnja, D 506 Dobroselo-Bruvno, te županijska cesta Bjelopolje-Donji Lapac, a na D 27 između Gračaca i Obrovca promet je dopušten samo za osobna vozila.

Dionicom autoceste A 6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i čvora Delnice zabranjen je promet za teretna vozila iznad 3,5 tone, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp prikolicama zbog olujne bure. Paškim mostom i dionicom D 25 Gospić-Karlobag smiju prometovati samo osobna vozila.

Snijeg mjestimice usporava promet na dionici autoceste A 1 Zagreb-Split-Šestanovac, između čvorova Bisko i Šestanovac, te na cestama u okolici Vrgorca i Imotskog.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocesti A 6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i čvora Bosiljevo i drugim cestama i Gorskom kotaru.

Snježna mećava otežava promet na Ličkoj magistrali 

U predjelu Keljevu Brdu olujni vjetar osim što uzrokuje snježne nanose smanjuje i vidljivost na samo nekoliko metara pa je od 20,30 sati za sav promet zatvorena dionica Ličke magistrale Korenica - Pećani. 

Promet se usmjeruje obilazno preko Bunića i Debelog Brda. 

Na svim državnim cestama koreničkog i plitvičkog područja i dalje vrijede zimski uvjeti.

Teškoća u prometu ima i na koreničkom području gdje od noćas stoji više desetaka kamiona i tegljača.

Snijeg pao u cijeloj Istri 

Jutros je između 10 i 12,30 sati snijeg pao na području cijele Istre, pa ga tako gustog i nošenog vjetrom ima u Puli, Vodnjanu, Labinu, Pazinu kao i na području Lupoglava i Roča, odnosno u sjevernoj Istri.

U Pazinu i Labinu jutros je izmjerena temperatura od 3 Celzijeva stupnja, u Puli četiri, a očekuje da će popodne narasti do 5 stupnjeva. Prema podacima pulske meteorološke postaje, bura će znatnije popustiti tek sutra u poslijepodnevnim satima.

U županijskom centru 112 doznaje se kako su kolnici u Istri mokri i skliski, no snijeg se zasad ne hvata na kolnik i ne stvara veće poteškoće u prometu. 

Pred tunelom Učka snijeg je gušći i ima ga na cesti, pa je tijekom jutra izazvao kraći zastoj zbog prepriječenosti kamiona. 

Zimska služba je na terenu i ceste se čiste pa većih problema zasad nema, premda zbog jakog vjetra na prometnicama ima granja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene