Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Novi problemi: Oglušili se na zabranu pa kamionima ušli na zametenu cestu, blokirali sav promet

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Boris Kovacev/Cropix Ilustracija Ilustracija Foto: Marko Todorov/Cropix Snijeg u Zagrebu Snijeg u Zagrebu Foto: Damir Krajac/Cropix Snijeg u Zagrebu Snijeg u Zagrebu Foto: Čitatelj +3 Snijeg na A1 Galerija 1/8 >>
Snijeg, koji je tijekom petka obilno padao, u dijelovima Hrvatske stvorio je poteškoće u prometu. Osim što su zbog jakog vjetra u prekidu neke trajektne i katamaranske linije, u Zagrebu je zbog snijega tijekom gotovo cijelog dana bilo teškoća s gradskim autobusima. Staru cestu prema Rijeci blokirali su kamioni - unatoč zabrani izišli su na cestu pa blokirali promet u Gornjem Jelenju.

 

  • snijeg zabijelio sjeverozapadnu Hrvatsku, upaljen alarm za četiri regije

  • u prekidu su trajektne, katamaranske i brodske linije

  • u Zagrebu su i dalje u prekidu neke autobusne linije

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

23:10 Za sav promet zatvorena je dionica D3 Gornje Jelenje-Kikovica zbog vozila koja su pod zabranom ušla na dionicu. Obilazak je DC501 Gornje Jelenje -  Oštrovica. 

Zbog orkanskog vjetra za sve skupine vozila ZATVORENE su:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je preko Knina (DC1) ili Kistanja (DC59));
Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene;
DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
Paški most (DC106);
ŽC5217 Bruvno-Mazin.

Zbog olujnog vjetra samo za OSOBNA vozila otvorene su:
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica;
autocesta A7 između čvorova Škurinje i Orehovica; 
Jadranska magistrala (DC8) Novi Vinodolski-Senj;
DC27 Gračac-Donji Karin;

18:23 Snijeg i susnježica i u Istri. Dežurne službe Istarskih cesta i Bina Istre su na terenu te čiste i posipavaju prometnice po prioritetima.

Uz to puše i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, a temperatura zraka tijekom dana spustila se za desetak Celzijevih stupnjeva. Bura zasad nije prouzročila veće poteškoće niti veću materijalnu štetu, no na širem području Pule palo je nekoliko stabala, oštećen je krov na parkiralištu ispred trgovačkog centra, a jak vjetar prevrće kante za smeće.

Budući da je tijekom dana najavljeno pogoršanje vremena, odnosno susnježica u cijeloj Istri, istarska policija uputila je vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, kao i da ne kreću na put bez zimske opreme.

18:09 Snijeg je paralizirao i susjednu Sloveniju. Cestovni i željeznički promet su u zastoju. Slovenske autoceste i policija rade na uklanjanju kamiona na nekoliko dionica diljem zemlje zbog proklizavanja. Na terenu je više od 200 ralica.

U Ljubljani je palo 30 centimetara snijega. Između Ljubljane i Maribora su kilometarske kolone. Nakon zastoja u oba smjera na nekim dionicama, otvorena je autocesta Zagreb-Ljubljana.

17:24 Prema posljednjim informacijama iz HAK-a, za sav promet zatvorena je dionica ceste D3 Gornje Jelenje - Kikovica zbog vozila koja su pod zabranom ušla na dionicu.

Kako doznajemo od iz PU primorsko-goranske, na spomenutoj cesti ispriječila su se dva teretna vozila iz oba smjera unatoč zabrani koja je za njih na snazi zbog zimskih uvjeta.

"Vozači će biti kažnjeni, odnosno prekršajno prijavljeni zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama", kazali su iz policije za DNEVNIK.hr.

Prometuje se obilazno preko DC501 Gornje Jelenje - Oštrovica.

Zbog prevrnutog kombija u mjestu Pađene kod Knina vozi se jednim trakom.

Zbog orkanskog vjetra za sve skupine vozila i dalje su zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je preko Knina ili Kistanja); Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene; Maslenica - Zaton Obrovački i Paški most.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica; autocesta A7 između čvorova Škurinje i Orehovica; Jadranska magistrala Novi Vinodolski - Senj; DC27 Gračac - Donji Karin.

17:07 Gusti snijeg ujutro je u Zagrebu otežavao promet, no ubrzo se sve normaliziralo. Zimska je služba na trećoj razini spremnosti i svih 240 ekipa raspoređeno je u bazama Zimske službe. Provjeravaju stanje kolnika i po potrebi ih posipaju.

"Od jutra je bilo malo napeto, ali situacija se normalizira, i promet i sve funkcionira besprijekorno. S padom temperature očekujemo da će doći do određenih smrzavanja na određenim lokacijama, ali preventivno posipavamo te mikrolokacije, mostove, nadvožnjake, tako da mislimo da neće biti problema", rekao je Ivan Špehar iz Zimske službe Grada Zagreba.

Sve tramvajske linije voze normalno, a na pet linija u brdskim područjima ima odstupanja od planiranog reda vožnje.

Vatrogasci su imali 41 intervenciju. Na automobil u centru Zagreba palo je golemo stablo, ali srećom nitko nije ozlijeđen.

17:05 Najavljeni snijeg pada diljem Hrvatske. Snježni uvjeti stvaraju probleme u prometu. Trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila s priključnim vozilima iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obratno. Uz snijeg, puše i bura, a tijekom dana se očekuje njezino jačanje.

Na autocestama je bio veći broj prometnih nesreća. Vozače se poziva da prilagode brzinu i na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog orkanskog vjetra zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje za sve skupine vozila, ali i Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene. Ralice su u pogonu i na glavnim prometnim pravcima i na lokalnim cestama.

16:55 Iz ZET-a javljaju da su trenutačno u prekidu tri autobusne linije104 (Jandrićeva - Dom umirovljenika), 137 (Črnomerec - Perjavica - Borčec) i 148 (Reljkovićeva - Hercegovačka - Bosanska - Reljkovićeva).

Autobusne linije koje prometuju skraćenim trasama:
123 (Črnomerec - Podsused-centar - Podsusedsko dolje) vozi skraćeno do Podsused centra, a 140 (Mihaljevac - Sljeme) prometuje skraćeno do Snježne kraljice.

15:29 Ravnateljstvo Civilne zaštite objavilo je kako je Županijski centar 11 Zagreb jutros do 13:00 s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije zaprimio 50-ak dojava o padu stabala i granja na prometnice i električne vodove te 10-ak dojava o lakšim prometnim nesrećama

15:16 Prema posljednjim informacijama iz ZET-a, trenutačno su u prekidu autobusne linije: 104 (Jandrićeva - Dom umirovljenika), 137 (Črnomerec - Perjavica - Borčec), 148 (Reljkovićeva - Hercegovačka - Bosanska - Reljkovićeva).

Autobusne linije koje prometuju skraćenim trasama123 (Črnomerec - Podsused - centar - Podsusedsko dolje) vozi skraćeno do Podsused centra, 140 (Mihaljevac - Sljeme) prometuje skraćeno do Snježne kraljice, 149 (Kuniščak - Vrhovec) prometuje skraćeno do starog okretišta.

Tramvajske linije 7 i 12 od 12:30 prometuju kroz spremište Dubrava zbog blokirane skretnice na okretištu. Autobusne linije 126 (Črnomerec - Gornja Kustošija - Krvarić) i 135 (Črnomerec - Graberje) prometuju redovnim trasama nakon što je u 13:20 završen očevid.

Zbog jakih udara vjetra i dalje su mogući prekidi u radu žičare Sljeme.

14:10 Uživo iz Gorskog Kotara javila se Katarina Jusić, reporterka Dnevnika Nove TV.

"Dobili smo dvije poruke upozorenja centra 112, odnosno Civilne zaštite upravo zbog vremenskih neprilika: snijega, vjetra i otežanih uvjeta.

Pahulja nošenih vjetrom bilo je danas sve do središta Rijeke. U zaleđu ih je bilo ipak više nego u samom gradu, a u cijeloj Hrvatskoj na snazi je i dalje crveno upozorenje meteoalarma za područje Istre, Kvarnera, Gorskog kotara i Velebitskog kanala. Za ostatak Hrvatske uključena su narančasta i žuta upozorenja", rekla je Jusić.

13:03 Zbog orkanskog vjetra zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje za sve skupine vozila. Obilazak je preko Knina ili Kistanja.

Za sva vozila zatvorena je i Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene.

Autocesta A6 Rijeka Zagreb između Delnica i čvora Kikovica otvorena je samo za osobna vozila, kao i Jadranska magistrala (Novi Vinodolski - Senj), Gračac - Donji Karin, Maslenica - Zaton Obrovački te Paški most. 

12:10 Zagrebački vatrogasci od jutra su na intervencijama. Do 12:00 na teren su izlazili čak 32 puta. Od toga je 27 intervencija bilo zbog srušenih stabala.

Ralice na autocesti A6 Stablo oštetilo automobil u Zagrebu (Foto: Damir Krajac)

11:45 Na autocesti Rijeka - Zagreb u Gorskom kotaru sve su ekipe zimske službe i cesta je prohodna za osobna vozila, doznaje Hina. Snijeg pada cijelom duljinom autoceste kroz Gorski kotar i puše bura, a očekuje se jačanje bure tijekom dana.

11:30 Zbog prevelikog broja vozila koja ometaju rad zimske službe i sigurnosti u zimskim uvjetima policija i zimska služba će zatvoriti promet Sljemenskom cestom na nekoliko sati. Žičara će za to vrijeme raditi normalno.

11:05 Stablo je palo na automobil u centru Zagreba. Prema prvim informacijama nema ozlijeđenih osoba. Više informacija pročitajte na poveznici.

10:30 Snijeg i poledica stvaraju poteškoće na prometnicama diljem zemlje. Od jutra je na hrvatskim autocestama bio veći broj prometnih nesreća. 

Između čvorova Karlovac i Jastrebarsko u smjeru Zagreba na A1 dogodila se prometna nesreća, a vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. Još jedna prometna nesreća bila je između čvorova Bosiljevo i Novigrad u smjeru Zagreba, a promet se odvija jednom prometnom trakom uz ograničenje brzine 60 km/h. Također na A1 dogodila se prometna nesreća između čvorova Bosiljevo i Ogulin u smjeru Dubrovnika, a vozi se uz ograničenje 40 km/h.

10:00 Nešto prije 9:30 ponovno je uspostavljena autobusna linija 205 (Dubrava - Markuševec - Bidrovec), a linija 208 (Dubrava - Vidovec) prometuje redovnom trasom.

9:53 Iz Grada Zagreba su poručili da je zimska služba u pripravnosti od 22 sata sinoć. "Od ranog jutra je svih 240 ekipa zbog snijega na terenu. Sve tramvajske linije voze normalno, a od 147 autobusnih linija trenutačno je u prekidu njih desetak. Javnost ćemo obavještavati kako se budu normalizirale", poručuju iz Grada.

09:06 Za Zagrebačku regiju upaljen je narančasti meteoalarm zbog snijega i poledice. Očekuje se da će ga napadati do 15 cm.

Ralice na autocesti A6 Snijeg u Zagrebu Foto: Čitatelj

U narančastom je i Karlovačka regija zbog vjetra i snijega. Meteorolozi prognoziraju jake i olujne udare sjeveroistočnog vjetra jačine do 65 km/h, ponajprije u gorskim područjima. Lokalno se očekuje obilan snijeg i stvaranje snježnog pokrivača do 25 centimetara, osobito na višim nadmorskim visinama. 

09:00 DHMZ je objavio narančasto upozorenje zbog vjetra za srednju i sjevernu Dalmaciju te za Kninsku regiju.

08:51 Iz HAK-a javljaju da se na autocesti A4 dogodila prometna nesreća između čvora Novi Marof i Varaždinske Toplice u smjeru Goričana, promet se odvija jednom prometnom trakom. Još jedna prometna nesreća bila je na autocesti A6 između čvora Vrata i čvora Delnice u smjeru Zagreba, promet se vodi jednom prometnom trakom. Prometna nesreća dogodila se i na A6 u tunelu Hrasten u smjeru Rijeke.

08:42 Pogledajte kako izgleda Hrvatska pod snijegom i šaljite nam svoje fotografije.

08:30 Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, ZET javlja da su trenutno u prekidu autobusne linije 104 (Jandrićeva - Dom umirovljenika), 127 (Kuniščak - Vrhovec), 130 (Črnomerec - Borčec), 137 (Črnomerec - Perjavica - Borčec), 140 (Mihaljevac - Sljeme), 142 (Vrapčanska aleja - Jačkovina - Vrapčanska aleja), 205 (Dubrava - Markuševec - Bidrovec) i 233 (Mihaljevac - Markuševec). 

Pročitajte i ovo Snijeg promjena vremena VELIKA GALERIJA Hrvatsku zameo snijeg, šaljite nam svoje fotografije

Neke autobusne linije voze skraćenim trasama, uglavnom se radi o podsljemenskoj zoni, a detaljan popis linija u prekidu i onih koji voze skraćeno provjerite OVDJE.

Zbog jakih udara vjetra mogući su prekidi u radu žičare Sljeme.

Ralice na autocesti A6 Snijeg u Zagrebu (Foto: Damir Krajac/Cropix)

07:00 Snijeg je zabijelio sjeverozapadnu Hrvatsku. Pada u Zagrebu i okolici, Varaždinu, Mariji Bistrici, Samoboru, Čakovcu, Bednji...

Iz HAK-a javljaju da su kolnici mokri ili vlažni i skliski od kiše u većem dijelu zemlje. Zbog susnježice i snijega otežano se vozi na cestama kroz Gorski kotar i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Pozivaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene